Gå til sidens hovedinnhold

Krisetall både for SAS og Norwegian

Artikkelen er over 1 år gammel

SAS hadde et resultat før skatt i andre kvartal på minus 3,7 milliarder svenske kroner, mens Norwegian leverte et resultat før skatt i første kvartal på minus 3,3 milliarder kroner.

(iFinnmark)

(Nettavisen/NTB): Det børsnoterte flyselskapet kommer endelig med en regnskapsoppdatering for første kvartal. Den kommer etter vårens dramatiske redningsaksjon og kapitalinnhenting og permitteringer som følge av koronaviriuset.

Og tallene viser at driftsunderskuddet i første kvartal var på snaue 2,1 milliarder kroner, underskuddet før skatt hele 3,28 milliarder, mot nesten 2 milliarder i tilsvarende kvartal i 2019.

Inntektene i årets tre første måneder falt fra 8 milliarder kroner i 2019 til 6,5 milliarder i år.

I fjerde kvartal 2019 tapte Norwegian 1,9 milliarder kroner, men det var altså flere måneder før koronakrisen rammet luftfarten. Norwegian-sjef Jacob Schram har gjort det klart at Norwegian trenger påfyll av friske penger utover redningspakken som ble klar for noen uker siden.

Les også

Setter opp flere flyavganger til og fra Finnmark

Trenger mer penger

Den statlige redningspakken er på 3 milliarder kroner etter at Norwegian klarte å hente inn 400 millioner kroner i en aksjekapitalutvidelse. Her ble det blant annet kjent at den kinesiske staten blir en ny storeier i Norwegian.

Men mesteparten av Norwegians flåte skal i utgangspunktet stå på bakken i lengre tid. Flyselskapet har en avtalen med staten om kun å bruke syv fly innenlands frem til mars neste år.

Kapitalutvidelsen i Norwegian skjedde til lave 1 krone, mens aksjen handles til over 4 kroner.

Les også

Kurt reagerer på at Norwegian selger billetter i juli: – Enten har de andre planer for de syv flyene, eller så er det lureri

Fare for nedsalg

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea er sterkt kritisk til aksjekursen og tror den kan falle fremover. Det skyldes blant annet at långivere som har konvertert gjeld til egenkapital kan selge seg ned utover høsten.

Markedsverdien av Norwegian ved børsslutt onsdag var snaue 12,5 milliarder kroner. Verdien tidligere i uken var helt opp mot 15 milliarder på det høyeste, som er over de tidligere rekordnoteringene fra høsten 2015.

Det er nå over 3 milliarder Norwegian-aksjer i markedet, mot 61 millioner for fem år siden.

Les også

Krever fly-tiltak: – Dette er helt forferdelig, og det som skjer nå er overhodet ikke greit

Også SAS sliter

SAS hadde et resultat før skatt i andre kvartal på minus 3,7 milliarder svenske kroner. Det er 2,5 milliarder svakere enn i samme periode i fjor.

Omsetningen i andre kvartal ble knapt 5,3 milliarder kroner. I samme periode i fjor var omsetningen nesten 9,9 milliarder kroner.

SAS er nå i samtaler med den norske staten om støtte i form av en kredittfasilitet, et tilsagn om lån.

– Vi er i en aktiv diskusjon med den norske staten og forsøker å finne løsninger på hvordan vi skal kunne få tilgang til en slik fasilitet på en måte som fungerer for SAS. Jeg har stor tro på at vi kommer å finne en løsning, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS til TT.

I løpet av kvartalet varslet selskapet at de vil kutte 5.000 jobber. Samtidig skal alle funksjoner i administrasjonen revurderes. I tillegg sier SAS at de må ha en produktivitetsvekst på 15 til 25 prosent på alle kollektivavtaler.

Videre planlegger SSA å justere størrelsen på flyflåten, gjennom å utsette planlagte tilpasse framtidige leveranser av fly fra Airbus og leasingselskapet fram til etterspørselen etter flyreiser vender tilbake.

SAS har avvikende regnskapsår som begynner i november. Dermed er tallene som ble lagt fram torsdag fra SAS’ andre kvartal som er perioden februar-april

Kommentarer til denne saken