Slo til mot gullsmed og angrep mann i hans eget hjem

SLO TIL: 27-åringen er blant annet dømt for å brutt seg inn på Kanebogen Gull og Ur på Pyramiden tilbake i 2013. At saken har ligget lenge er vektlagt i formildende retning i straffeutmålingen.

SLO TIL: 27-åringen er blant annet dømt for å brutt seg inn på Kanebogen Gull og Ur på Pyramiden tilbake i 2013. At saken har ligget lenge er vektlagt i formildende retning i straffeutmålingen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Da mannen gikk for å se hvem som forsøkte å komme inn i leiligheten hans, ble han møtt av en slåsshanske i ansiktet.

DEL

Slik oppsummeres voldsepisoden nyttårsaften 2014, der to menn på 27 og 29 år nå er dømt i Nord-Troms tingrett.

Begge nektet skyld for tiltalen, som i utgangspunktet gikk ut på at de angrep og ranet en mann (40) i hans eget hjem på Tomasjord i Tromsø. Selv forklarte de at de oppsøkte ham for å «snakke om» en mobiltelefon de mente han hadde stjålet.

27-åringen erkjente riktignok å ha utøvd vold mot mannen, men hevdet at det skjedde i selvforsvar da fornærmede slo først. 29-åringen var kun med som «psykisk støtte» og sjåfør, forklarte mennene.

- Trodde min siste time var kommet

Fornærmede og hans kone hadde en annen oppfatning av det som skjedde. Ifølge deres forklaring trengte mennene seg inn i leiligheten, hvorpå 27-åringen slo mannen i ansiktet med et knokejern.

Voldsutøvelsen fortsatte deretter inne på et soverom inntil den andre tiltalte sa at det var nok.

- Jeg trodde at min siste time var kommet, fortalte den 40 år gamle mannen da rettssaken gikk i forrige uke.

Ifølge påtalemyndigheten hadde mennene fått med seg en mobiltelefon, en MacBook og en pengebok med 6-7000 kroner i før de forsvant. Selv om det er på det rene at gjenstander manglet etter voldsepisoden, mener retten at det ikke er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte tok de.

Derfor dømmes de «kun» for voldsutøvelsen.

AKTOR: Politiadvokat Henriette Birkelund var aktor i saken mot de to mennene.

AKTOR: Politiadvokat Henriette Birkelund var aktor i saken mot de to mennene. Foto:

Måtte gjøre opp gjeld

I tillegg var 27-åringen tiltalt for å ha begått innbrudd på Kanebogen Gull og Ur på Pyramiden i Tromsø natt til 22. oktober. Han har erkjente skyld for innbruddet og forklart at han gjorde det for å betale gjeld.

- Jeg har gjort dumme ting, var skyldig flere penger og folk var ute etter meg. Jeg ble hentet av utlendinger hjemme, de skulle ha pengene sine. Da var dette den beste løsningen, fortalte mannen i retten.

Her stjal han klokker for nesten 180.000 kroner. I samme «raid» brøt også en annen, uidentifisert kamerat av mannen seg inn på Synsam Drecker og stjal varer for om lag 30.000 kroner.

Mannen dømmes også for et hytteinnbrudd i september 2014, selv om han var uenig med påtalemyndigheten om at han stjal verdier for hele 130.000 kroner.

Retten mener også at det hefter usikkerhet rundt omfanget av hytteinnbruddet. Det utelukkes ikke at andre kan ha stjålet fra hytta da den sto brutt opp og ulåst i en ukes tid etter innbruddet. I samme periode var også andre hytteinnbrudd i området.

20.000 kroner i oppreisning

I formildende retning er det for begge tiltalte vektlagt at saken har ligget lenge. Det hele ender i en dom på seks måneder for 27-åringen og 120 dager for 29-åringen. Begge må også betale saksomkostninger på 2000 kroner og oppreisning på 20.000 kroner til voldsofferet.

I tilegg må 27-åringen punge ut 20.000 kroner i erstatning i forbindelse med hytteinnbruddet.

Artikkeltags