Kjøp Nordlys+ og få tilgang til alt innhold - kun én krone for første måned.

Det melder VG tirsdag kveld.

- Jeg har i dag vært i samtale med Troms politidistrikt og vi har tatt initiativ til at vi overtar etterforskningen av det som gjelder deltakelse i en terrororganisasjon og eventuelt terrorforbund, sier Beate Gangås, leder for etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST, til VG.

Hun opplyser videre at 37-åringen, som opprinnelig er fra Syria, er siktet for brudd på straffelovens paragraf 147, bokstav d - for å ha deltatt i terrorgruppen Den islamske staten (IS).

LES OGSÅ (krever abonnement): Slik kom småbarnsfamilien seg ut av Syria

Én måned hos IS

Mannen ble pågrepet i Oslo tirsdag, skriver VG videre.

Terrorsiktelsen kommer nesten to år etter at 37-åringen i begynnelsen av september 2014 kom tilbake til Norge fra Syria sammen med sin daværende kone og deres fem barn under åtte år, skriver NTB.

Da hadde fembarnsmoren Ruth Meyer Johansen fra Senja og barna mot sin vilje vært i IS-kontrollerte områder av Syria i én måned.

LES OGSÅ (krever abonnement): Politiet: Tok med familien til terrorhovedstad

Dom opphevet

Da han kom til Norge ble han pågrepet for frihetsberøvelse, men i vinter ble han frikjent for dette i Senja tingrett. Denne dommen ble imidlertid opphevet i sommer.

Mannen har sonet en narkodom siden han kom tilbake til Norge, men ble løslatt 2. august etter endt soning.

37-åringens forsvarer ønsker ikke å kommentere saken. Fra tidligere er det kjent at han nekter straffskyld for frihetsberøvelse av sin familie.

Heller ikke Johansen ønsker å kommentere den nye siktelsen overfor VG.

Fakta om ekstremistgruppen IS

  • Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).
  • Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.
  • Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi.
  • Sommeren 2014 proklamerte gruppa et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.
  • Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til «IS-kalifatet», men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.
  • Det siste året har IS påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i og utenfor Midtøsten, blant annet terrorangrepene i Paris i november i fjor og i Brussel i mars.
  • Bruken av gruppens selvvalgte navn er kontroversiell. Mange politikere og medier foretrekker å bruke den gamle forkortelsen ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten), eller variantene ISIS (Den islamske staten i Irak og Syria) og Daesh (arabisk akronym, som anses ha en negativ klang). Alle navnene inneholder imidlertid en henvising til islam.

Kilde: NTB