Overgriper rømte da han fikk fly alene. Nå strammer de inn rutinene

STRENGERE: Med bakgrunn i rømningen til en overgrepsdømt mann i 40-årene, har Kriminalomsorgen nå skjerpet rutinene for hvem som får reise alene. Det sier Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen region nord.

STRENGERE: Med bakgrunn i rømningen til en overgrepsdømt mann i 40-årene, har Kriminalomsorgen nå skjerpet rutinene for hvem som får reise alene. Det sier Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen region nord. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Den incestdømte mannen fikk reise alene - og stakk av. Nå har Kriminalomsorgen gått gjennom sine rutiner.

DEL

Få tilgang til alt innhold på Nordlys - åtte uker for kun 99,-.

Den nordnorske mannen i 40-årene ble i november i fjor dømt til fengsel i åtte år i Nord-Troms tingrett for overgrep mot sin egen datter og en annen ung jente.

I april lot Kriminalomsorgen mannen reise alene under overflytting fra Vadsø til Bergen fengsel. Underveis stakk mannen av, etter alle solemerker i Oslo.

Siden har han ikke gitt lyd fra seg.

Strammer inn rutiner

Fredag skriver NRK at de nå har gått gjennom rutinene sine med bakgrunn i hendelsen. Blant annet har det resultert i strengere regime for hvem som får reise uledsaget mens de er innsatt i norske fengsler.

- I denne type overføringer må vi sikre mer bemanning. I tillegg skal vi tilføre mer juridisk kompetanse til de ansatte. Vi tar også inn over oss den alminnelige rettsfølelsen vi må gi folk. Vi ønsker at folk i samfunnet kan føle seg trygg på at vi ivaretar den nødvendige sikkerhet så langt det lar seg gjøre, sier Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen region nord, til NRK.

Både politiet og de involverte i saken har vært sterkt kritiske til Kriminalomsorgens avgjørelse.

Bistandsadvokatene Cecilie Drechsler og Sjak R. Haaheim har sågar uttalt at de vurderer å anmelde Kriminalomsorgen for tjenesteforsømmelse.

- Dette er en pedofil forbryter som staten Norge nå har gitt anledning til å utføre sin pedofile virksomhet overfor barn i utlandet. Kriminalomsorgen har rett og slett lagt til rette for at han kan forgripe seg på andre barn med å ikke passe på ham, sa Haaheim til Nordlys i sommer.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Kvinnen som mannen utsatte for overgrep på 90-tallet, har vurdert å anmelde Kriminalomsorgen etter rømningen. Her sammen med bistandsadvokat Sjak R. Haaheim på tinghuset i Tromsø.

KRITISK: Kvinnen som mannen utsatte for overgrep på 90-tallet, har vurdert å anmelde Kriminalomsorgen etter rømningen. Her sammen med bistandsadvokat Sjak R. Haaheim på tinghuset i Tromsø. Foto:

Filmet overgrep

Overgrepene mannen er dømt for, kan ikke beskrives som annet enn svært grove. Han begynte å forgripe seg på sin egen datter da hun var fem-seks år gammel. Under flere av overgrepene, som skjedde en rekke ganger over flere år, ble det både filmet og tatt bilder. Materialet ble senere vist for datteren.

I tillegg er mannen dømt for å ha begått overgrep mot en annen jente, som i dag er voksen, i perioden 1993 til 1997-1998.

Til tross for at politiet har startet etterforskning og forsøkt å få fatt i mannen, er han ennå ikke funnet.

Artikkeltags