Går rettens vei for å heve hemmelighold: - Umulig å lage et reelt forsvar

TIL RETTEN: Advokat Bjørn Morten Litveit Hansen (bildet) er forsvarer for den sedelighetssiktede samfunnstoppen sammen med Ulf E. Hansen. Tirsdag gikk han til retten for å få opphevet politiets klausulering av en rekke dokumenter i saken.

TIL RETTEN: Advokat Bjørn Morten Litveit Hansen (bildet) er forsvarer for den sedelighetssiktede samfunnstoppen sammen med Ulf E. Hansen. Tirsdag gikk han til retten for å få opphevet politiets klausulering av en rekke dokumenter i saken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Om politiet fortsetter sitt hemmelighold, umuliggjør det forsvaret for den sedelighetssiktede samfunnstoppen. Det mener hans forsvarer.

DEL

Onsdag skal den profilerte samfunnstoppen fra Troms i nye avhør på politihuset i Tromsø.

I mellomtiden har hans forsvarer, advokat Bjørn Morten Liveit Hansen, levert en begjæring til Nord-Troms tingrett. Her ber han domstolen om å gripe inn overfor politiets klausulering av dokumenter i etterforskningen.

- Jeg har sendt en begjæring til både politiet og retten, men vi begynner å få dårlig tid. Jeg tror at politiet vil heve på noe av klausuleringen, men om det blir alt - det får vi se på, sier Hansen til Nordlys.

Hensyn til etterforskningen

Klausulerte dokumenter er dokumenter som forsvarerne har innsyn i, men som de ikke har anledning til å formidle innholdet av til sin klient. Det kan være avhør av alt fra fornærmede til vitner, der siktede dermed ikke vil være kjent med hva som er forklart.

Politiets begrunnelse for hemmeligholdet er hensynet til etterforskningen.

- Det skyldes hovedsakelig at vi ønsker at siktede skal forklare seg uten å kjenne til opplysninger i saken, har politiinspektør Elin Norgård Strand i Troms politidistrikt tidligere uttalt til Nordlys.

4. januar ble den siktede mannen varetektsfengslet i én uke. Uken etter ble fengslingen forlenget i nye fire uker med brev- og besøkskontroll. Varetektsperioden løper ut førstkommende torsdag, men politiet har ennå ikke tatt stilling til om de vil kreve ham videre fengslet. Siktede vil på sin side kreve seg løslatt.

Forventer avklaring

Forsvareren forventer nå at han skal få innsyn i dokumentene før et eventuelt nytt fengslingsmøte, som i så fall vil skje torsdag.

- Dersom han ennå ikke har fått innsyn i dokumentene ved et eventuelt tredje fengslingsmøte, er det helt umulig å lage et reelt forsvar for ham. Vi forventer at saken er avklart innen den tid, sier Hansen.

- Vi har forståelse for at politiet i en innledende fase har behov for å holde kortene tette til brystet. Det kan også være i min klients interesse, men nå har det gått for lang tid, legger han til.

Dette er saken

  • Onsdag 3. januar ble en Troms-mann som i en årrekke har vært en profilert samfunnstopp, pågrepet av politiet og siktet for sedelighetslovbrudd.
  • Dagen etter besluttet Nord-Troms tingrett å varetektsfengsle mannen i én uke med brev- og besøkskontroll. Torsdag 11. januar ble fengslingen forlenget med nye fire uker. Mannen anket, men anken ble forkastet av Hålogaland lagmannsrett. Fengslingen løper til førstkommende torsdag.
  • Politiet begynte å etterforske saken i desember etter at de ble varslet om et mulig straffbart forhold av en offentlig etat.
  • Så langt mener politiet at de har identifisert to fornærmede i saken. Begge er utenlandske menn som har kommet til Norge som asylsøkere.
  • Troms-mannen er siktet for overtredelse av følgende paragrafer i gammel og ny straffelov:
    • Gammel straffelov, paragraf 193, første ledd: «For å ha skaffet seg eller en annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold».
    • Ny straffelov, som trådte i kraft 1. oktober 2015, paragraf 295: «For å ha skaffet seg seksuell omgang ved a) misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, eller c) å utnytte en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon».
  • Mannen nekter straffskyld.

Kilder: Nordlys, Troms politidistrikt

Artikkeltags