Anklaget mann for å ha voldtatt henne to ganger. Nå må hun i fengsel

De møttes på nettet og hadde seksuell omgang. Deretter anklaget kvinnen mannen for å ha voldtatt henne.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Black November: Få tilgang til alt innhold på Nordlys for kun 1,-.

Torsdag ble den 23-årige Harstad-kvinnen dømt til fengsel syv måneder - hvorav 30 dager gjøres betinget - for falske anklager.

Årsaken er at hun anklaget en mann for å ha voldtatt henne to ganger i hennes bopel i mars i fjor.

Møttes på nettet

Til politiet har hun forklart at hun møtte mannen via et erotisk chattested på nettet. Hun visste ikke navnet hans, men ga en beskrivelse av ham og fortalte at han hadde oppsøkt henne hjemme, trengt seg inn i leiligheten hennes og voldtatt henne ved to anledninger.

Da saken mot henne gikk for Trondenes tingrett tidligere denne uken, innrømmet 23-åringen at det hele var diktet opp.

Hun hadde riktignok møtt mannen på nettet og hatt seksuell omgang med ham, men ifølge retten skjedde dette frivillig.

Det er blant annet basert på chattelogger mellom tiltalte og mannen, som ble dokumentert i rettssaken. Meldingene er av en seksuell karakter og kvinnen har sendt flere bilder til mannen og invitert ham på besøk.

Logiske brister

Politiet ble koblet inn i saken etter at 23-åringen kontaktet huseieren sin og fortalte at en mann som tidligere hadde voldtatt henne, forsøkte å ta seg inn i boligen. Mannen ble til slutt pågrepet på arbeidsplassen sin, satt i glattcelle og siktet for voldtekt.

Da kvinnen var i avhør fattet imidlertid politiet mistanke om at noe skurret. Som følge av det som beskrives som flere logiske brister i hennes forklaring, ble hun orientert om konsekvensene av å gi falsk forklaring. Hun holdt likevel fast på anklagene mot mannen - før hun til slutt innrømmet av voldtektsanklagene var oppdiktet.

Hun har forklart at hun kun ønsket at mannen skulle la henne være i fred og trodde ikke at det ville bli så mye oppstyr. Saken endte imidlertid i en omfattende politietterforskning der også Kripos ble koblet inn for å gi teknisk bistand.

Store ressurser

Retten omtaler anklagene 23-åringen rettet mot mannen, som svært alvorlige. Det vektlegges i straffeskjerpende retning at saken ble opplevd som svært inngripende for mannen, som ble pågrepet av uniformert politi på jobben, kastet på glattcelle og siktet for voldtekter han ikke hadde begått.

«Det er videre skjerpende at politiet måtte iverksette store ressurser ved flere anledninger på bakgrunn av tiltaltes falske anklager», heter det i dommen - og videre:

«Falske anklager om voldtekt er egnet til å svekke troverdigheten til ofre som har blitt voldtatt, og bidrar dermed til å undergrave samfunnets klare behov for og mulighet til å oppklare denne typen alvorlige straffbare forhold».

Kvinnens forsvarer, advokat Kjetil Krokeide, anførte at 23-åringen bør idømmes samfunnsstraff. Det er ikke tilstrekkelig straff, konkluderer retten, som altså dømmer kvinnen til syv måneders fengsel der 30 dager gjøres betinget.

Artikkeltags