Overgrepstiltalt for andre gang på ett år: - Det hele fremstår som nøye planlagt

KREVER FENGSEL: Aktor Christian Hanssen, her sammen med bistandsadvokat Annichen Rye-Holmboe, la ned påstand om fengsel i ett år og fire måneder for den overgrepstiltalte tromsmannen.

KREVER FENGSEL: Aktor Christian Hanssen, her sammen med bistandsadvokat Annichen Rye-Holmboe, la ned påstand om fengsel i ett år og fire måneder for den overgrepstiltalte tromsmannen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For under ett år siden ble tromsmannen dømt for overgrep. Nå vil påtalemyndigheten ha ham fengslet i ett år og fire måneder.

DEL

Nord-Troms tingrett avsluttet onsdag behandlingen av en rettssak mot en tromsmann i 40-årene. Da la aktor i saken, politiadvokat Christian Hanssen, ned påstand om fengsel i ett år og fire måneder.

Bærende for påstanden er det mest alvorlige punktet i tiltalen mot mannen, som omhandler seksuell omgang med en mindreårig jente tilbake i mars 2007. Ifølge påtalemyndigheten reiste han med fly til området der jenta bodde, leide bil og tok inn på hotell for å møte henne.

- Det hele fremstår som nøye planlagt og tiltalte har åpenbart gjort betydelige anstrengelser for å få dette til, sa Hanssen i sin prosedyre.

Brukte flere navn

Mannen har erkjent straffskyld for tiltalen, som i tillegg til seksuell omgang med en jente, lyder på at han skal ha forledet tre andre jenter til å kle seg nakne og gjennomføre seksuelle handlinger med seg selv på webkamera.

I rettssaken kom det frem at mannen kom i kontakt med jentene på nettsamfunnet Nettby og senere chattetjenesten MSN Messenger, der han utga seg for å være en gutt ved navn «Geir», «Peter», «Petter» og «Jens».

En av de fornærmede forklarte for retten at mannen var pågående og utsatte henne for det hun omtalte som et «følelsesmessig press».

- Han min brukte min samvittighet og mine følelser mot meg, for å få meg til å gjøre ting jeg egentlig ikke ville, forklarte jenta, som i dag er voksen.

Aktor omtalte fremgangsmåten som tiltaltes «modus operandi».

- Han etablerer kontakt, dreier samtalen inn på sex og får disse jentene til å vise seg frem, sa Hanssen i sin prosedyre.

Bilder organisert i mapper

Nakenbildene han fikk tilsendt fra fornærmede, skal deretter ha blitt organisert i mapper etter jentenes navn. Politiet fant disse mappene - og innholdet - i en PC det er tatt beslag i. Selv forklarte mannen at han ikke husker det som er beskrevet i tiltalen. Han kjente heller ikke beslagene, hevdet han.

FORSVARER: Advokat Håvard Utstøl Jakobsen er forsvarer for tiltalte.

FORSVARER: Advokat Håvard Utstøl Jakobsen er forsvarer for tiltalte. Foto:

Når han likevel innrømmer skyld, skyldes det at han ifølge han selv ikke kan bevise at han ikke har gjort det han er anklaget for.

- Når jeg hører jentene forklare seg, synes jeg at det er forferdelig. Dersom jeg har gjort dette, har jeg ikke klart å styre meg, sa mannen da han ba om en kommentar etter bevisførselen.

Aktor mener at man ikke kan feste lit til mannens forklaring om at han ikke husker.

- Jeg synes at det er påfallende at han har så god hukommelse når det gjelder andre ting, og han har åpenbart fungert i jobben han har hatt. Jeg tviler på at han hadde fungert i jobben dersom han har hatt en så psykisk lav funksjon. Jeg mener at det derfor ikke står til troende, prosederte politiadvokat Hanssen.

Spørsmål om foreldelse

«Grooming» av de tre jentene skal ha skjedd i perioden 2007 til 2009. Dermed ligger hendelsene mer enn fem år tilbake i tid, som er foreldelsesfristen for forbrytelser med en strafferamme på fengsel i inntil fire år, mener mannens forsvarer Håvard Utstøl Jakobsen.

Forsvareren la dermed ned påstand om at mannen frifinnes for denne delen av tiltalen, mens han utover det anses på mildest mulige måte - eksempelvis ved at det idømmes samfunnsstraff. Blant annet begrunnet han det med at det har tatt fire år siden etterforskningen av hans klient startet, til saken endte for retten.

Tidligere barnehageeier

Mannen var i en periode både styreleder og inne på eiersiden i en barnehage i en kommune i Troms, før han solgte seg ut rundt årsskiftet 2014-2015. Han har imidlertid ikke vært i en posisjon der han har vært i kontakt i barn. De fornærmede i saken har heller ingen tilknytning til barnehagen, men er bosatt andre steder i Norge.

Det er for øvrig andre gang på under ett år at mannen er tiltalt for overgrep. I april i fjor ble han dømt til fengsel i ti måneder, blant annet for seksuell omgang med en jente som var 15 år gammel på gjerningstidspunktet. Mannen sitter i dag inne og tiden han allerede har sonet, vil tas med i straffeutmålingen når dom faller i den siste saken.

Forholdene som var oppe i retten onsdag, har for øvrig sitt utgangspunkt i saken fra i fjor. Unntaket er den mest alvorlige posten i tiltalen, som omhandler seksuell omgang med mindreårig. Her fikk politiet en anmeldelse i fjor vår, helt uavhengig av den forrige saken.

Dom i saken er ventet fredag.

Artikkeltags