Rekordbeslag av overgrepsmateriale: Har gått gjennom 50 terabyte

OMFATTENDE: Hans Roar Rasmussen er lensmann i Salangen lensmannsdistrikt - distriktet som har i oppgave å etterforske det som etter alle solemerker er norgeshistoriens største enkeltbeslag av overgrepsmateriale. En mann i 60-årene er siktet i saken.

OMFATTENDE: Hans Roar Rasmussen er lensmann i Salangen lensmannsdistrikt - distriktet som har i oppgave å etterforske det som etter alle solemerker er norgeshistoriens største enkeltbeslag av overgrepsmateriale. En mann i 60-årene er siktet i saken. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Det er enormt store mengder data som er gjennomgått, sier politiet.

DEL

Kjøp Nordlys+ for kun 99 kroner for åtte uker - få tilgang til alt innhold.

I mars ble det kjent at en mann i 60-årene er pågrepet i forbindelse med det som er omtalt som norgeshistoriens største beslag av overgrepsmateriale.

Siden har politifolk fra Salangen lensmannskontor, Tromsø og Kripos gått gjennom materialet beslaglagt hos mannen - til sammen opp mot 3,3 millioner bilder og over 21.000 videoer som skal vise overgrep mot barn, eller barn i seksualisert fremstilling.

LES OGSÅ (krever abonnement): De etterforsker grove overgrep: - Vi berger disse barna fra elendighet

Enorme mengder

- Til nå har vi gjennomgått omkring 50 terabyte. Det er enormt store mengder data som er gjennomgått, sier Hans Roar Rasmussen, lensmann i Salangen, til Folkebladet.

Terabyte er en måleenhet for datalagringskapasitet. Én terabyte tilsvarer 1000 gigabyte, 1.000.000 megabyte, 1.000.000.000 kilobyte eller 1.000 000.000.000.byte. Til sammenligning er en låt lastet ned fra nettet gjerne rundt ti megabyte.

LES OGSÅ: Slik snakker du med barna om overgrep

Oppdaget tilfeldig

Selv om det beslaglagte materialet er svært omfangsrikt, håper politiet at de skal bli ferdige med gjennomgang i løpet av sommeren.

- Slik det ser ut nå håper vi å bli ferdig med dette i løpet av august, sier politiadvokat Mona Madsen til Folkebladet.

Som Nordlys tidligere har omtalt, kom politiet tilfeldigvis på sporet av saken tilbake i desember 2014.

- Det var i forbindelse med etterforskningen av en annen straffbar handling, at det ble tatt beslag i lagringsmedier. I den forbindelse kom man over overgrepsmateriale og begynte å grave dypere. Da fant vi stadig mer og mer, har Steffen Ravnåsen, påtaleleder hos politiet i Midtre Hålogaland, uttalt til Nordlys.

Erkjenner nedlasting

Den siktede mannen har ikke sittet varetektsfengslet og har også samarbeidet med politiet.

- Han har for så vidt erkjent å ha lastet ned og vært i besittelse av dette materialet, sa Ravnåsen til Nordlys i mars.

Sentrale temaer i etterforskning er om saken har forgreininger internasjonalt og hvorvidt mannen selv har produsert deler av materialet, eller utelukkende lastet det ned fra nettet.

Saken føyer seg inn blant flere lignende saker i Nord-Norge de siste årene. I 2013 tok Troms politidistrikt beslag i til sammen 120.000 bilder og 800 filmer som viste seksuelle overgrep mot barn i forbindelse med den landsomfattende, Kripos-initierte «Operasjon Share».

LES OGSÅ: Slik rullet politiet opp «nedlaster»-ringen

Artikkeltags