Incestdømt mann fikk reise alene - er på rømmen

SJOKKERT: Advokat Cecilie Drechsler er bistandsadvokat for datteren til mannen som nå har rømt fra fengsel. Hun er sjokkert over at han fikk reise alene fra Vadsø til Bergen fengsel.

SJOKKERT: Advokat Cecilie Drechsler er bistandsadvokat for datteren til mannen som nå har rømt fra fengsel. Hun er sjokkert over at han fikk reise alene fra Vadsø til Bergen fengsel. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mannen ble dømt for grove overgrep mot sin egen datter og en annen jente. Nå har han vært på rømmen i over en måned etter at Kriminalomsorgen lot ham reise med fly alene.

DEL

Nordlys+ til kun én krone. Bestill her og få tilgang til alt innhold.

En overgrepsdømt mann i 40-årene har forsvunnet under transport fra Vadsø til Bergen fengsel.

Mannen ble i november i fjor dømt til fengsel i åtte år i Nord-Troms tingrett for gjentatte, grove overgrep mot sin egen datter og en annen ung jente.

LES OGSÅ (krever abonnement): Lagde «manus» for overgrepsfilm med datteren

Fikk reise alene

- Han skulle forflyttes fra Vadsø til Bergen, men han har tydeligvis fått lov til å reise alene. Underveis har han rømt, sier advokat Cecilie Drechsler, bistandsadvokat for mannens datter.

Dette skjedde 22. april og siden har mannen vært på frifot.

Drechsler er orientert om rømmingen fra politiet og stiller seg kritisk til at Kriminalomsorgen lot en mann med en åtte år lang fengselsstraff, reise alene.

- Det ble lagt ned påstand om forvaringsdom og gjentakelsesfare var et sentralt tema i rettssaken. Videre har heller ikke ingen kontaktet meg før nå slik at jeg kunne ivareta min klients interesser, sier hun.

Politiet kritisk

Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder i Troms politidistrikt, bekrefter at politiet kjenner til saken.

- Vi ble ettermiddagen 22. april informert fra Vadsø fengsel om at domfelte var sendt uledsaget og skulle møte samme dag i Bergen fengsel. I den forbindelse med han sendt med fly fra Lakselv til Oslo via Tromsø. Han har vært med flyet til Oslo og så forsvunnet, sier Lysnes.

I likhet med bistandsadvokaten stiller politiet seg undrende til at Kriminalomsorgen lot mannen reise alene.

- Hvorfor han har fått reise uledsaget, må Kriminalomsorgen svare på. Men jeg har ingen problemer med å gi uttrykk for at vi ikke forstår den beslutningen og er kritisk til det som her er gjort - uten at vi har fått, eller har søkt å få, en nærmere redegjørelse fra Kriminalomsorgen, sier Lysnes.

LES OGSÅ (krever abonnement): Krever åtte års forvaring for overgrepstiltalt trebarnsfar

Startet etterforskning

Mannen ble etterlyset av politiet samme ettermiddag som han forsvant, men først nå har Kriminalomsorgen anmeldt rømmingen.

- Vi har i dag fått oversendt en anmeldelse og har formelt startet etterforskning. Det betyr at vi vil gå mer aktivt til verks for å finne vedkommende, uten at jeg vil gå nærmere inn på hvilke etterforskningsskritt som er aktuell. Det jeg kan si er at vi tirsdag undersøkte hans bolig i Tromsø, sier Lysnes.

- Har dere noen indikasjoner på hvor han kan befinne seg?

- Vi må i alle fall starte på Gardermoen. Ifølge passasjerlistene var han med på flyet dit.

Saken fortsetter under bildet.

Einar Sparboe Lysnes (i midten), påtaleleder i Troms politidistrikt, her sammen med kollegene Astrid Nilsen og Kurt Pettersen.

Einar Sparboe Lysnes (i midten), påtaleleder i Troms politidistrikt, her sammen med kollegene Astrid Nilsen og Kurt Pettersen. Foto:

- Helhetlig vurdering

Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen region nord, bekrefter at de har en innsatt som i forbindelse med overføringspermisjon i april, uteble fra soning.

- Ut over dette ønsker vi ikke å kommentere denne konkrete saken nærmere, skriver Midtlyng i en e-post til Nordlys.

På generelt grunnlag forklarer hun det ligger omfattende vurderinger til grunn i forbindelse med innvilgelse av permisjon.

- Ved innvilgelse av permisjoner for overføring mellom fengsler, foretar Kriminalomsorgen en grundig sikkerhetsmessig vurdering med utgangspunkt i dommen og dens lenge, domfeltes atferd under soningen, domfeltes straffehistorikk og hvor lenge domfelte har sonet. Ut fra dette gjøres en helhetlig vurdering av risikoen for unnvikelse eller ny kriminalitet, skriver Midtlyng og videre:

- Dersom en domfelte ikke møter etter en permisjon vil fengselet umiddelbart etterlyse domfelte og varsle fornærmede og etterlatte om dette.

Filmet overgrep

Overgrepene mot datteren som mannen er dømt for, startet i 2009 da jenta var fem-seks år gammel. Da han forklarte seg i rettssaken i oktober i fjor, innrømmet han åtte, konkrete episoder der han hadde begått seksuelle overgrep mot den lille jenta.

Påtalemyndigheten mente på sin side at det var ført bevis for langt flere overgrep. Ifølge statsadvokat Torstein Lindquister, som var aktor i saken, dreide seg om minst 20 overgrep.

Han la ned påstand om at mannen ble idømt forvaring i åtte år, men retten landet på at det var tilstrekkelig med fengselsstraff. Det til tross for at han av sakkyndige omtales som pedofil med dårlige behandlingsutsikter.

Under flere av overgrepene mot datteren ble det både filmet og tatt bilder. Innholdet i enkelte av filmene - som han også viste til datteren - ble gjengitt under rettssaken og kan ikke karakteriseres som annet enn svært grovt.

Mannen ble også dømt for flere seksuelle overgrep mot en annen mindreårig jente fra 1993 til 1997-1998.

LES OGSÅ (krever abonnement): Vitnet mot overgrepstiltalt slektning: - En lettelse å få forklart meg

Artikkeltags