Broren om Mads Håvard Larsen (26): Hjelpsom, grei og lidenskapelig opptatt av det han holdt på med

OMKOM: Mads Håvard Larsen (26) omkom i den tragiske jaktulykken 28. februar. Dette bildet er tatt under en tur i Balsfjord i 2014. Bildet publiseres i forståelse med familien.

OMKOM: Mads Håvard Larsen (26) omkom i den tragiske jaktulykken 28. februar. Dette bildet er tatt under en tur i Balsfjord i 2014. Bildet publiseres i forståelse med familien. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I 17.30-tiden sendte Mads Håvard Larsen en «snap» til broren om at han skulle på jakt. Halvannen time senere falt det dødelige skuddet.

DEL

Hjelpsom, grei og en som var lidenskapelig opptatt av det han holdt på med. Slik ble Mads Håvard Larsen (26) beskrevet av broren da han vitnet i Nord-Troms tingrett tirsdag formiddag.

Her står en 41-årig mann tiltalt for uaktsomt drap etter jaktulykken som tok livet av Larsen 28. februar.

Vi fulgte rettssaken i vårt direktestudio.

Så brorens bil

Brødrene hadde mye kontakt og snakket også sammen dagen ulykken skjedde. I 17.30-tiden den aktuelle ettermiddagen fikk broren en «snap» fra Larsen. Da hadde han lagt ut åte dagen før, sett spor etter rev og skulle ut på jakt. Broren var selv på jakt et annet sted samme kveld, men kjørte forbi ulykkesstedet på Stormoen i Balsfjord flere ganger.

I 22-tiden stusset han over at brorens bil ennå sto parkert ved E6.

- Jeg tok en ringerunde, men det var ikke før jeg kom hjem at jeg fikk en telefon om at det hadde skjedd noe. Man hadde alt av følelser, utenom å være glad. Det ble kaotisk alt. Det var helt grusomt og uforståelig, forklarte han.

Begge brødrene var lidenskapelige jegere som jaktet mye sammen. De siste to årene før ulykken var de på samme elgjegerlag, men de har også jaktet både rype og rev, fortalte broren.

- Jakt var en voldsomt stor del av hans liv. Det var nesten kun det han ville holde på med. Var han ikke på jobb, var det stort sett jakt. Det var friluftsliv og jakt som var hans ting å gjøre.

Termisk sikte

Broren pleide også å gå på revejakt ved anfallsanlegget på Stormoen der ulykken skjedde. Selv om de som jaktet der ikke hadde etablerte rutiner for å varsle andre, forteller broren at man måtte passe på. Området er ikke stort og man sitter gjerne i ro på post under revejakt.

- Man måtte være ekstra forsiktig. Det er noe vi har snakket om tidligere. Spesielt i mørket må man ta noen ekstra forholdsregler, forklarer han.

Saken fortsetter under bildet.

SIKTE: Bruken av termisk sikte har vært et tilbakevendende tema i rettssaken. Dette bildet er tatt under politiets rekonstruksjon to uker etter ulykken. Det gir imidlertid ikke en helt korrekt illustrasjon av hvordan utsikt man har via et slikt sikte, som krimtekniker Espen Berger forklarte da han vitnet mandag. Bildet er tatt via siktet med et annet kamera og fremstår derfor mer uklart enn det gjør i virkeligheten. Dessuten står politiets markør oppreist, mens Mads Håvard Larsen lå da det fatale skuddet falt.

SIKTE: Bruken av termisk sikte har vært et tilbakevendende tema i rettssaken. Dette bildet er tatt under politiets rekonstruksjon to uker etter ulykken. Det gir imidlertid ikke en helt korrekt illustrasjon av hvordan utsikt man har via et slikt sikte, som krimtekniker Espen Berger forklarte da han vitnet mandag. Bildet er tatt via siktet med et annet kamera og fremstår derfor mer uklart enn det gjør i virkeligheten. Dessuten står politiets markør oppreist, mens Mads Håvard Larsen lå da det fatale skuddet falt. Foto:

Broren forteller at både han og Mads Håvard Larsen brukte optiske siktemidler når de gikk på jakt. Den tiltalte 41-åringen benyttet et termisk sikte da ulykken skjedde.

Som Nordlys tidligere har omtalt, er termiske sikter lite utbredt blant norske jegere. Regelverket fremstår også uklart da det er i utgangspunktet er forbudt å bruke kunstig lys på jakt, med unntak av lyskilder som for eksempel er fastmontert på en vegg.

- Kan du ikke se reven med øynene, har i alle fall ikke jeg noe på jakt å gjøre. Min oppfatning er at termiske sikter er ulovlige, men det viser seg at det er delte meninger om det. Det er likevel ikke noe jeg ville ha brukt på jakt, sa Larsens bror.

- Vært ekstremt

Broren karakteriserte videre ulykken som «uforståelig».

- Det er veldig rart at det skulle bli på den måten. Når jeg fikk høre hvordan det skjedde, har det gjort det verre for min del. Min mening er at her er det flere punkter der ting kunne ha blitt gjort, men ikke ble det, eller kunne ha blitt gjort annerledes.

Aktor Torstein Lindquister spurte hvordan han og familien har hatt det i tiden etter ulykken.

- Det har vært ekstremt. Jeg har mistet min beste jaktkompis og beste kompis generelt, svarte han.

Broren fortalte at han var i møte med tiltalte etter ulykken.

RETTSSAK: Erik Ringberg er bistandsadvokat for Mads Håvard Larsens etterlatte. 26-åringen omkom i en jaktulykke på Stormoen i Balsfjord 28. februar. Denne uken går rettssaken mot en 41-åring som er tiltalt for uaktsomt drap etter hendelsen.

RETTSSAK: Erik Ringberg er bistandsadvokat for Mads Håvard Larsens etterlatte. 26-åringen omkom i en jaktulykke på Stormoen i Balsfjord 28. februar. Denne uken går rettssaken mot en 41-åring som er tiltalt for uaktsomt drap etter hendelsen. Foto:

- Da sa han at han handlet på adrenalin. Akkurat da tenkte jeg ikke så mye over det, men i ettertid tenker jeg at uansett situasjon skal man holde hodet kaldt. Det er ikke sånn at adrenalin og viljen til å ta livet av et bytte, skal gå utover sikkerheten.

Nekter straffskyld

41-åringen nekter straffskyld for å ha opptrådt uaktsomt da han løsnet skuddet som drepte Larsen. Da han forklarte seg i retten mandag, gjentok han flere ganger at han var helt sikker på at han skjøt etter en rev.

- Hadde jeg vært i tvil, hadde jeg ikke skutt, sa 41-åringen.

I tillegg til uaktsomt drap er han tiltalt for å ha oppbevart våpen som ikke var registrert på han selv, men på hans far. Heller ikke dette erkjenner han straffskyld for. Rifla som ble brukt da ulykken skjedde, var for ordens skyld hans egen.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Tromsø, som etter planen avsluttet onsdag.

Artikkeltags