41-åring tiltalt etter jaktulykke i Balsfjord: - Har grublet mye på hvordan det kunne skje

RETTSSAK: Rettssaken mot 41-åringen som er tiltalt for uaktsomt drap, startet i Nord-Troms tingrett mandag morgen. Her er bistandsadvokat Erik Ringberg (til venstre) og aktor Torstein Lindquister.

RETTSSAK: Rettssaken mot 41-åringen som er tiltalt for uaktsomt drap, startet i Nord-Troms tingrett mandag morgen. Her er bistandsadvokat Erik Ringberg (til venstre) og aktor Torstein Lindquister. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da 41-åringen tar seg opp bakketoppen der han nettopp har løsnet skudd, ser han at det ikke er en rev han har skutt.

DEL

- Jeg har grublet mye på hvordan det kunne skje, sa 41-åringen da han forklarte seg i Nord-Troms tingrett mandag morgen.

Her står han tiltalt for uaktsomt drap etter en jaktulykke på Stormoen i Balsfjord kommune 28. februar, der 26 år gamle Mads Håvard Larsen døde etter å ha blitt truffet i hodet av et rifleskudd.

Vi fulgte rettssaken i vårt direktesenter.

Aktiv jeger

41-åringen var på jakt inne på avfallsanlegget til Perpetuum den aktuelle kvelden. Etter å ha skutt etter en rev, flytter han seg i terrenget og leter etter dyret, som han mistenkte var skadeskutt.

Han parkerte bilen og så utover terrenget via et termisk sikte montert på rifla. Da ser han det han beskrev som en avrundet kul på rundt 80 meters hold. Han var sikker på at det var en sammenkrøllet, skadet rev, gjentok han flere ganger i sin forklaring.

- For meg så det helt ut som en rev og jeg løsnet skudd. Når jeg kommer opp på bakken, ser jeg at det ligger en mann der, ikke en rev. Da skjønte jeg at jeg hadde skutt ham, forklarte mannen.

- Hadde jeg vært i tvil, hadde jeg ikke skutt, sa han videre i sin forklaring.

Bjørnejakt i Canada

Tiltalte og avdøde var bekjente fra tidligere. I sitt innledningsforedrag beskrev forsvarer Trygve Staff begge to som erfarne, flinke jegere. Hans klient startet med jakt da han var så ung som i 12-13-årsalderen. De siste årene har han vært svært aktiv, blant annet som elgjeger.

- Det er jegere som tidligere har jaktet sammen og kvelden før kommuniserte de om en kommende bjørnejakt i Canada. De var jaktkompiser. Det spørsmålet som ligger på rettens bord er tiltalte har opptrådt uforsvarlig i en slik grad at det rammes av straffeansvaret, sa Staff.

Selv om han erkjenner de faktiske forhold, nekter 41-åringen straffskyld for tiltalen. Da ulykken skjedde, kom han og Larsen til stedet på ulike tidspunkter og drev jakt uavhengig av hverandre.

- Denne saken handler om tiltalte var uaktsom idet han skjøt og drepte Larsen, oppsummerte statsadvokat Torstein Lindquister, aktor i saken, i sitt innledningsforedrag.

Brudd på våpenloven

41-åringen skjønte tidlig at livet til Larsen ikke sto til å redde. Han ringte selv politiet og varslet ifra om ulykken. På spørsmål fra sin forsvarer om hva han tenker om det som skjedde, svarte mannen:

- Jeg skjønner ikke hvordan det kunne skje. Hadde jeg visst når jeg burde ha oppdaget at dette ikke var en rev, så hadde vi ikke sittet her i dag. Det skjedde en forferdelig ulykke, men jeg klarer ikke å si hvor jeg burde ha stoppet.

Videre beskrev han forholdet til Larsen som godt.

- Han var en kjempefin mann. Jeg har ikke et vondt ord å si om ham, sa 41-åringen.

I tillegg til uaktsomt drap, er han også tiltalt for brudd på våpenloven etter at han i 2006 skal ha overtatt tre hagler og en rifle fra sin far uten nødvendige tillatelser fra politiet. Heller ikke dette erkjenner han straffskyld for. Våpenet som ble brukt da ulykken skjedde, var for ordens skyld registrert på tiltalte.

Det er satt av tre dager til rettssaken, som etter planen skal avsluttes onsdag. Tirsdag skal det blant annet gjennomføres befaring på åstedet der ulykken skjedde.

Artikkeltags