Mann (41) tiltalt for uaktsomt drap etter jakttragedie

JAKTULYKKE: 26 år gamle Mads Håvard Larsen omkom i en jaktulykke i Balsfjord i februar. Nå er en 41 år gammel mann tiltalt for uaktsomt drap.

JAKTULYKKE: 26 år gamle Mads Håvard Larsen omkom i en jaktulykke i Balsfjord i februar. Nå er en 41 år gammel mann tiltalt for uaktsomt drap. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

42-åringen løsnet skudd mot det han trodde var en rev. Nå er han tiltalt for uaktsomt drap.

DEL

I forrige uke tok statsadvokaten i Troms og Finnmark ut tiltalen mot den 41 år gamle mannen fra Balsfjord.

Dato for rettssaken er foreløpig ikke satt, men dersom mannen dømmes etter tiltalen - som altså lyder på uaktsomt drap - risikerer han inntil seks år i fengsel.

- Saken ble sendt til beramming fredag og vi håper å få den opp innenfor normal tid, som er tre-fire måneder, sier Lars Fause, førstestatsadvokat i Troms og Finnmark.

Truffet i hodet

I tiltalen er det beskrevet hva som skjedde da tragedien inntraff på avfallsanlegget på Stormoen i Balsfjord 28. februar. 41-åringen drev åtejakt på rev da han rundt klokken 19.15 skjøt ett skudd mot en komposthaug inne på området. Som Nordlys har tidligere, hadde han da sett det han trodde var en rev via et påmontert, termisk kikkertsikte på riflen - en Browning X-Bolt .223 kaliber.

I realiteten var det ingen rev han hadde sett, men 26 år gamle Mads Håvard Larsen fra Storsteinnes. Larsen lå delvis skjult, ikledd hvit kamuflasje. Han ble truffet av rifleskuddet i venstre del av hodet og døde umiddelbart, heter det i tiltalen.

Politiet har tidligere uttalt at de mener at det dødelige skuddet ble løsnet fra en distanse på 120 til 150 meter.

Åtte vitner

Påtalemyndigheten har stevnet til sammen åtte vitner i saken - fem politifolk og tre sivile vitner.

- Det er alt fra første patrulje på stedet til etterforskere. Slik som saken fremstår, er det gjort grundige åstedsundersøkelser som vil bli framlagt for domstolen, sier Lars Fause.

Blant annet ble det gjennomført en rekonstruksjon etter ulykken. Her medvirket også den nå tiltalte 41-åringen.

- Etterforskningen har dannet et godt bilde av hva som skjedde. Tiltalte har også grundige og detaljerte forklaringer av hendelsesforløpet, sier Fause.

Brudd på våpenloven

I politiavhør har 41-åringen forklart at han oppfattet det slik at han var alene på jakt. Bilen hans sto parkert inne på området, like ved avfallsanleggets hoveddeponi. Avdødes bil ble funnet på en avkjørsel like ved E6, flere hundre meter unna.

I tillegg til uaktsomt drap er 41-åringen tiltalt for brudd på våpenloven, etter at han i 2006 skal ha overtatt tre hagler og en rifle fra sin far uten nødvendige tillatelser fra politiet. Flere av våpnene var uregistrerte, mens våpenet som ble brukt da ulykken skjedde, var registrert og godkjent.

Erik Ringberg er oppnevnt som bistandsadvokat for Larsens etterlatte, men det har ikke lyktes for Nordlys å komme i kontakt med ham mandag formiddag.

Erkjenner ikke skyld

Mannens forsvarer, advokat Trygve Staff, har foreløpig ikke besvart Nordlys' henvendelser. Til NRK uttaler han imidlertid at 41-åringen ikke erkjenner straffskyld.

- Han mener at han har opptrådt så aktsomt som overhodet mulig, og erkjenner derfor ikke straffskyld etter tiltalen. Her er det snakk om en jeger som har forårsaket en grusom ulykke, men spørsmålet er om han skal straffes for det, sier Staff til kanalen.

Han sier videre at hans klient tar ulykken svært tungt.

- Denne saken er jo en tragedie fra begynnelse til slutt. Det hele var en forferdelig ulykke, sier Staff.

Artikkeltags