Gå til sidens hovedinnhold

Kvaløydrapene: Forsvareren frafaller vitner

Artikkelen er over 5 år gammel

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Den nye forsvareren til 50-åringen som er tiltalt for dobbeltdrap på Kvaløya, frafaller de fleste av vitnene som hans forgjengere ville føre i retten.

Advokat Svein Harald Wikstrøm overtok som forsvarer kort tid før ankesaken startet i Hålogaland lagmannsrett mandag. Han legger opp til en annen strategi i forsvaret av 50-åringen som ble dømt til 21 års forvaring i mars i år for drap på Hermod Magne Steinsund (45) og Stein Håvard Larsen (45) i 2014.

– Vi frafaller de aller fleste vitnene. De hadde bare perifer betydning for saken, sier Wikstrøm til NTB.

Aldri funnet

Han karakteriserte det som «rettshistorisk spesielt» at hans klient er tiltalt for drap på Stein Håvard Larsen som aldri er blitt funnet.

– Larsen må regnes som antatt død. Vi har ingen levninger etter personen som tiltalte skal ha drept, sa Wikstrøm i sitt innledningsforedrag.

Hermod Magne Steinsund (45) ble skutt tre ganger i hodet og brystet og funnet i sitt hjem i september 2014. Politiet ønsket også å avhøre Stein Håvard Larsen som bodde i leiligheten over tiltalte, men klarte aldri å finne ham. I leiligheten til tiltalte ble det funnet en rekke blodflekker som stammer fra Larsen og klær med blod og blyavsetninger i det som kan være kulehull.

– Påtalemakten går ut fra at Stein Håvard Larsen ble skutt og muligens også knivstukket i leiligheten til tiltalte. Vi klarer ikke å bevise når det skjedde, men vil søke å føre bevis for at han ble drept, sa aktor, statsadvokat Lars Fause, i sitt innledningsforedrag.

50-åringen har blitt avhørt fem ganger, men nektet å avgi forklaring i tingretten i februar i år. I lagmannsretten vil han forklare seg.

Nekter straffskyld

Også i lagmannsretten nektet han for å ha tatt livet av de to naboene.

– Jeg erkjenner meg ikke straffskyldig, sa 50-åringen som mars i år ble dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år. Han har anket dommen inn for Hålogaland lagmannsrett.

Stein Håvard Larsen (45) er aldri blitt funnet. Nord-Troms tingrett kom likevel fram til at også han ble skutt eller drept med kniv av tiltalte.

Det er satt av to uker i lagmannsretten til behandling av ankesaken som startet mandag.

(©NTB)