Drapet på Marie-Louise Bendiktsen ble henlagt i 2003, men aldri lagt helt bort. I år kom gjennombruddet i den 20 år gamle drapssaken.

Beslutningen om å pågripe mannen i 30-årene som nå er siktet i saken, kom tidlig denne uka, ifølge Nordlys' opplysninger. Det skjedde etter at etterforskningen tok en ny vending i mars.

Onsdag ble mannen pågrepet og siktet for drap, voldtekt og ildspåsettelse. Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon. Han er underlagt brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden.

 

Kjent allerede i 1998

Det skal ikke være noen relasjon mellom mannen og den irakiske mannen i 40-årene som er omtalt i det såkalte Tyskland-sporet.

- Vi har fulgt tre ulike spor: Gjennomgang av saken, kriminaltekniske spor og Tyskland-sporet. Etterforskningen har gitt oss en ny retning, og denne retningen førte til en pågripelse denne uka, sier Nilsen.

Nordlys kjenner til at navnet på den siktede var på blokka til politiet allerede tidlig i drapsetterforskningen i 1998.

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Andreas Nilsen, regionlensmann i Midt-Troms.

Siktede nekter straffskyld, men politiet mener de har beviser for at mannen befant seg i Salangen på drapstidspunktet.

- Vi kan ikke si at sporene vi har fulgt så langt i saken, er helt uinteressante. Men nå starter jobben med å luke ut hvilke opplysninger som har betydning for den videre etterforskningen, sier Nilsen.

Mannen kom med fly fra utlandet onsdag og ble pågrepet på Oslo lufthavn. Hvorfor han returnerte til Norge etter å oppholdt seg utenlands den siste tiden, ønsker ikke politiet å kommentere.

- Det vil videre etterforskning vise. Denne personen har vært avhørt og vil bli avhørt flere ganger.

 

- Denne pågripelsen har vi ventet på

Førstestatsadvokat Lars Fause er tilfreds med det nå kan gå mot en endelig oppklaring av den 20 år gamle drapsgåten.

- Denne pågripelsen har vi ventet på. Jeg håper at dette gjør at vi får en endelig oppklaring av saken, sier Fause.

Han har vært løpende orientert om utviklingen i saken, også om det siste gjennombruddet i år.

- Den siste utviklingen skjedde i mars i år. Vi har hatt flere møter mellom statsadvokatene, politiet og «cold case»-gruppen, men ut over dette vil jeg ikke kommentere etterforskningen, sier Fause.

- Jeg tror det er viktig at politiet nå spoler tilbake 20 år tilbake. Det blir nødvendig å snu mange brikker på nytt. Dette må også settes i sammenheng av hva siktede forklarer, legger førstestatsadvokaten til.

Utvist fra Norge i to år

Ifølge VG er den siktede mannen domfelt flere ganger i Norge gjennom 2000-tallet, etter at han kom til landet som tenåring og fikk opphold på humanitært grunnlag. I 2007 ble dømt for et ransforsøk av en eldre kvinne på et kjøpesenter i Oslo. Ransforsøket resulterte i at kvinnen ble påført brudd i en finger og foten. Mannen ble i ettertid utvist fra Norge i to år, skriver VG.

I Aftenpostens omtale av ransdommen høsten 2007, omtales mannen som 26 år gammel. Dermed var han 16 eller 17 år gammel da Sjøvegan-drapet skjedde i juli 1998. Selv stiller mannen seg helt uforstående til drapsanklagene, opplyser hans forsvarer Thomas Hansen.

- Han erkjenner ikke straffskyld for siktelsen. Han har vært inne til avhør og har forklart seg, men jeg kan ikke kommentere hva han har sagt, sier Hansen.

Forsvareren beskriver siktede som samarbeidsvillig. Selv om han nekter skyld for siktelsen, samtykket han til politiets begjæring om fire ukers varetektsfengsling.

- I det ligger det at han ønsker gi politiet ro og fred i etterforskningen, i den hensikt å få ham sjekket ut av saken, sier Hansen.

Sjøvegan-drapet

  • Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet død etter at huset hennes på Sjøvegan i Salangen kommune brant natt til 15. juli 1998.
  • Obduksjonen slo fast at Bendiktsen ikke omkom som følge av brannen, men døde etter en rekke knivstikk. Politiet mener at gjerningspersonen deretter satte fyr på huset hennes, høyst sannsynlig i et forsøk på å skjule spor.
  • I løpet av etterforskningen ble over 1900 menn DNA-testet, 1345 personer ble avhørt og det ble gjennomført 3100 rundspørringer.
  • Ingen ble siktet for drapet og i 2003 ble saken henlagt av Riksadvokaten.
  • Fredag ble det kjent at politiet har pågrepet en utenlandsk mann i slutten av 30-årene og siktet ham for drap, voldtekt og ildspåsettelse
  • Mannen befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Gardermoen lufthavn på formiddagen onsdag 20. juni i det han ankom landet.

Kilder: Nordlys, VG, NTB