Vil fengsle drapssiktet (21) i fire uker - offeret påført «omfattende skader»

MØTTE IKKE: 21-åringen som er siktet for drapet i Lenvik er for syk til selv å møte i retten, forteller hennes forsvarer Ulf Hansen.

MØTTE IKKE: 21-åringen som er siktet for drapet i Lenvik er for syk til selv å møte i retten, forteller hennes forsvarer Ulf Hansen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den drapssiktede 21-åringen var selv for syk til å møte i retten, men hennes forsvarer har ingen motforestillinger mot at hun varetektsfengsles.

DEL

- Det ville vært en uforholdsmessig belastning for henne å møte her. Det skjer i samråd med politiet og Åsgård sykehus, sier kvinnens forsvarer, advokat Ulf Hansen.

Klokken 15 onsdag ble det holdt fengslingsmøte i Nord-Troms tingrett i forbindelse med drapssaken i Lenvik. 21-åringen som er siktet for å ha drept en 84 år gammel kvinne er for tiden innlagt på sikkerhetsposten på Åsgård sykehus i Tromsø og møtte ikke i retten.

Samme regime

På grunn av hennes helsetilstand er hun ifølge Hansen ikke i stand til selv å samtykke til fengsling, der politiet ønsker henne i varetekt i fire uker med brev- og besøkskontroll. Forsvareren har likevel ingen innvendinger mot at politiet får medhold i sin begjæring, så lenge hun ivaretas av helsepersonell.

- Plasseringssted vil være sikkerhetsposten på Åsgård der hun er underlagt samme regime som ved en fengsling, men et ordinært fengsel vil være skadelig i hennes situasjon, sier Hansen.

«Omfattende skader»

Politiet begrunner begjæringen med bevisforspillelsesfare, gjentakelsesfare og at det ville vært i strid med allmenn rettsoppfatning og skapt utrygghet dersom 21-åringen løslates.

- Drapshandlingen illustrerer at siktede er i stand til å begå alvorlige, straffbare forhold, sa Kirsti Jullum Jensen i rettsmøtet, som gikk for åpne dører i tingretten.

Her fremkom det også at avdøde ble funnet med det som beskrives som «omfattende skader». Da hun ble pågrepet var 21-åringen tilsølt av store mengder blod som ikke var hennes eget.

Avdøde er foreløpig ikke formelt identifisert, men politiet har ingen grunn til å tro at offeret er noen andre enn den 84 år gamle kvinnen som eier huset der ugjerningen fant sted.

Overføring til Brøset

I tillegg til fire ukers varetekt, har politiet begjært 21-åringen overført til Brøset psykatriske sykehus ved St. Olavs hospital i Trondheim for observasjon. Tingretten vil først ta stilling til den begjæringen torsdag, men forsvarer Ulf Hansen er skeptisk.

- Jeg har ikke fått nærmere avklart hvorfor det skulle være nødvendig med en slik type observasjon av henne. Normalt jobber rettspsykiaterne med å snakke med personen og gjør seg opp sine inntrykk på den måten. I noen tilfeller er det nødvendig med annen type observasjon i tillegg, men jeg klarer ikke helt å se at det er behov for det på dette stadiet, sier Hansen.

- Det er også en tilleggsbelastning for denne unge kvinnne å bli forflyttet nå - langt bort der hun mister muligheten for kontakt med familie, legger forsvareren til.

Saken fortsetter under bildet.

FIRE UKER: Politiet vil fengsle den drapssiktede 21-åringen i fire uker. Her er politiadvokat Kirsti Jullum Jensen i retten onsdag ettermiddag.

FIRE UKER: Politiet vil fengsle den drapssiktede 21-åringen i fire uker. Her er politiadvokat Kirsti Jullum Jensen i retten onsdag ettermiddag. Foto:

Ikke tidligere kontakt

Hansen har ikke selv snakket med henne etter avtale med Åsgård.

- Hun må få roet seg ned. Så er avtalen at når hun er i stand til å samtale med meg og samtykker til det, så gjør vi det, sier han.

Forsvareren ønsker ikke å si noe om kvinnens sykdomshistorikk, men politiet har så langt ikke fått rede på at hun tidligere har vært i kontakt med helsevesenet.

- Man kan være syk selv om man ikke tidligere har hatt et behandlingstilbud, kommenterer Hansen.

Usikkert om avhør

- Hvordan har hun det nå?

- Vanskelig, selvfølgelig. Jeg vet ikke hvor realitetsorientert hun er om situasjonen. Sykdommen gjør det vanskelig for henne å ta dette inn over seg, men det er klart at hun ikke har det greit.

Hansen vet foreløpig ikke når 21-åringen vil være i stand til å snakke med ham eller stille i avhør med politiet.

- Det er et åpent spørsmål når hun kan snakkes med. Det avhenger av hennes utvikling og helsesituasjonen, sier han avslutningsvis.

Artikkeltags