Kvinne (22) tiltalt for Lenvik-drapet

ÅSTEDET: 84 år gamle Gudrun Myrvang Thomassen ble funnet drept i sin egen bolig på Øyjord i Lenvik i fjor høst. Nå er en 22 år gammel kvinne tiltalt for drapet.

ÅSTEDET: 84 år gamle Gudrun Myrvang Thomassen ble funnet drept i sin egen bolig på Øyjord i Lenvik i fjor høst. Nå er en 22 år gammel kvinne tiltalt for drapet. Foto:

Påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot en 22 år gammel kvinne for drapet på Gudrun Myrvang Thomassen (84).

DEL

Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Hugo Henstein på ordre fra Riksadvokaten, døde Gudrun Myrvang Thomassen etter at 22-åringen uten foranledning utsatte henne for en rekke brutale voldshandlinger.

- Det som er beskrevet i tiltalen er svært omfattende vold, utøvd på flere vis, sier Henstein til Nordlys.

Handlingene fant sted i Thomassens hjem på Øyjord i Lenvik mellom klokken 14.05 og 15.24 mandag 20. november i fjor.

Kan ikke straffes

22-åringen er i dag innlagt på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Påstanden fra påtalemyndigheten er at hun ved dom overføres til tvungent psykisk helsevern.

- Bakgrunnen for det er at vi anser henne for å ha vært psykotisk. Da er hun ikke tilregnelig og kan ikke straffes. Så har vi tvungent psykisk helsevern for tilfeller der alvorlig syke mennesker begår straffbare handlinger, og samfunnsvernet tilsier at vi må beskyttes fra nye, alvorlige handlinger, forklarer Henstein.

I avhør med politiet har 22-åringen erkjent at hun drepte Thomassen. De faktiske forhold som er beskrevet i tiltalen, er således ikke bestridt.

- Temaet for retten vil være om det foreligger tilstrekkelig gjentakelsesfare til å underlegge henne tvungent psykisk helsevern, sier Henstein.

En rekke vitner

14 personer er stevnet som vitner fra påtalemyndighetens side.

- Det er personer som har vært i kontakt med tiltalte samme dag, etterlatte, flere politivitner som kom til stedet og umiddelbart hadde med henne å gjøre, samt andre som har bidratt i etterforskningen - særlig den tekniske biten. I tillegg er det familie av henne, lege og sakkyndige, sier Henstein.

Det er foreløpig ikke satt dato for rettssaken, men Henstein har bedt om at det settes av tre dager i Senja tingrett.

- Jeg har sendt dem tiltalebeslutningen og bedt om at saken berammes. Så avhenger det av når det passer for forsvarer og bistandsadvokat. I utgangspunktet har retten en frist på seks uker på å beramme en hovedforhandling etter at saken er kommet inn, forklarer Henstein.

Kjetil Rege er bistandsadvokat for Thomassens etterlatte.

- De konstaterer at det nå er tatt ut tiltale og ser frem til at saken kan bli ferdigbehandlet i retten, sier Rege.

Ingen overraskelser

22-åringens forsvarer, advokat Ulf Hansen, forteller at tiltalen ikke kommer som noen overraskelse på verken ham eller kvinnen.

- Det faktiske hendelsesforløpet ble kartlagt ganske tidlig. Vi har også hele tiden vært forberedt på at det ikke vil bli en ordinær straffetiltale på grunn av at hun var psykotisk. Vi har for så vidt også vært forberedt på at det vil bli påstand om tvungent psykisk helsevern. Så verken tiltalen eller reaksjonsformen kommer overraskende på oss, sier Hansen.

Han forteller videre at slik saken ser ut i dag, er 22-åringen innstilt på å akseptere overføring til tvungent psykisk helsevern.

- Vi velger å se på det mer som et tilbud, enn tvang. Per nå er det ingen motsetning mellom oss og statsadvokaten, sier Hansen.

Det vil ikke bli en egen, omfattende bevisførsel fra forsvarerens side i forbindelse med rettssaken.

- Vi anser vitneoppgaven fra statsadvokaten som dekkende, og mener at sykdomsforløpet og årsaken til psykosen, vil bli godt dokumentert under hovedforhandlingen, sier Hansen avslutningsvis.

Artikkeltags