Statsadvokaten ber om ytterligere etterforskning mot samfunnstopp

Artikkelen er over 2 år gammel

I august skulle det avgjøres om det blir rettssak mot samfunnstoppen, men nå er politiet bedt om grundigere etterforskning.

DEL

I august ble saken oversendt til statsadvokaten for vurdering om det skal tas ut tiltale, men politiet får nå saken i retur, med krav om ytterligere etterforskning.

Det skal blant annet gjøres en sakkyndig undersøkelse av en de fornærmede.

– Det betyr at for å kunne treffe en påtaleavgjørelse, er dette viktig å få belyst, sier Tor Børge Nordmo, statsadvokat i Troms og Finnmark.

– Burde ikke politiet gjort dette tidligere?

– Jeg mener det gjort en god etterforskning, men så kan man si at akkurat på dette punktet har man ikke fått utfyllende nok opplysninger i saken. Dette handler om å supplere det som allerede ligger i saken, sier Nordmo.

Mannen er siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang med tre utenlandske menn i 20- og 30-årene, dette skal ha skjedd ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold, eller tillitsforhold.

Alle tre har kommet til Norge som asylsøkere. Saken har vært etterforsket i stort omfang, etter at siktede ble pågrepet. Innen august skulle det avgjøres om det skulle tas ut tiltale mot den profilerte mannen.

Vil ikke konkludere utfall

Statsadvokat Tor Børge Nordmo sier at kravet om ytterligere etterforskningsskritt ikke er et tegn på at saken er usikker.

– Hva utfallet blir skal jeg ikke forskuttere. Den vurderingen er ikke ferdig, vi mener vi må ha disse opplysningene for å et helhetlig bilde, og for å få saken fult opplyst, sier Nordmo.

Politiet skriver i en pressemelding at de tar dette til etterretning, og skal gjennomføre de etterforskningsskritt de er bedt om, men at de ikke har ytterligere kommentarer i saken.

Saken har vært etterforsket siden januar i år, etter at en ung asylsøker anmeldte den profilerte mannen. Etterforskningen avdekket også en annen som har status som fornærmet.

Samfunnstoppen ble første gang anmeldt i 2015 av en asylsøker, som den gang ikke hadde varig opphold i landet. Politiet gikk rettens vei for å gå til ransakelse av mannen, men etter nesten ett år ble denne saken henlagt, fordi det var vanskelig å bevise at noe straffbart hadde skjedd.

Nå har Riksadvokaten vurdert om også saken fra 2015 skal gjenopptas.

Politiet har fått frist til 1. november med de nye undersøkelsene.

– Vanskelig beslutning

Mannen i 30-årene, som var den første som anmeldte, sier gjennom sin advokat, at det var en vanskelig beslutning å skulle anmelde en så profilert mann. Han forteller også at det var vanskelig å anmelde, på grunn av kulturen i hjemlandet sitt. Han har i ettertid fått opphold i Norge.

3. januar i år ble samfunnstoppen pågrepet av politiet, og siktet etter straffelovens § 295, for å ha skaffet seg seksuell omgang, ved misbruk av stilling, avhengig- eller tillitsforhold. Samt etter gammel straffelov 193. Han var varetektsfengslet i fem uker.

For kort tid siden oversendte politiet sin innstilling til statsadvokaten for endelig påtalemessig avgjørelse, men får nå krav om ytterligere etterforskning av en av de fornærmede.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken