Gå til sidens hovedinnhold

Siktet for drap i Rwanda - pågrepet i Nordland

Artikkelen er over 3 år gammel

AN.NO: Kripos pågrep tirsdag 5. juni en mann i 50-årene. Mannen ble norsk statsborger i 2014 og kommer opprinnelig fra Rwanda.

Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap under folkemordet i Rwanda i 1994, etter straffeloven (1902) § 233 annet ledd, jf. første ledd.

Kripos mener det er grunn til å mistenke mannen for å ha deltatt i drapene på et større antall personer, hovedsakelig tutsier. Den siktede kom til Norge som flyktning via UNHCR i 2006.

Det skriver Kripos i ei pressemelding.

Saken mot mannen bygger blant annet på informasjon fra rwandiske myndigheter og egne etterforskningsreiser til Rwanda. Det er siden høsten 2017 foretatt tre etterforskningsreiser hvor det er utført en rekke egne vitneavhør.

Mannen ble pågrepet i Nordland. Han blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag 7. juni.

- Fortsatt gjenstår mye etterforskning, blant annet avhør, gjennomgang av beslag og ytterligere undersøkelser. Saken etterforskes med sikte på at videre straffeforfølgning vil skje i Norge, sier politiadvokat Espen Hanken i Kripos.

I løpet av rundt 100 dager i 1994, er det anslått at rundt 800.000 personer ble drept i Rwanda. Før folkemordet startet var det i underkant av 8 millioner innbyggere i landet, rundt 10 % av Rwandas befolkning ble dermed drept under folkemordet.

De drepte tilhørte i all hovedsak den etniske gruppen tutsi, men det forekom også drap på opposisjonelle hutuer. Det er antatt at opp mot 200.000 gjerningspersoner deltok i folkemordet, skriver Kripos.

Kommentarer til denne saken