Etterforskningen ferdig: Rettssaken mot Frode Berg starter trolig på nyåret

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Etterforskningen av spionanklagene mot Frode Berg er ferdig, og saken er ventet å komme opp for domstolen i januar eller februar, ifølge advokat Ilja Novikov.

DEL

– Etterforskningen er ikke rent formelt avsluttet ennå. Men det kom fram fredag at etterforskerne har gjort alt de trenger og gjøre, og at det nå kun gjenstår papirarbeid før saken kan oversendes domstolen. Papirarbeidet skal sluttføres i løpet av desember, sier den russiske forsvareren til Frode Berg, Ilja Novikov, til NTB.

LES OGSÅ: Frode Berg fengslet i to nye måneder

Det var ventet at det russiske sikkerhetspolitiet, FSB, ville opplyse retten at saken var oversendt eller skulle oversendes domstolen allerede nå. Men fortsatt gjenstår altså en del avsluttende formalia før saken kan sendes byretten i Moskva for beramming.

Erfaringsmessig vil det ta en måneds tid fra retten mottar saken til den kommer opp til behandling.

– Vi regner derfor med at den vil bli behandlet i januar eller februar, sier Novikov.

Frode Berg ble fredag framstilt for forlenget varetektsfengsling. Som ventet må Berg, som selv var til stede i salen, sitte i varetekt i det beryktede Lefortovo-fengselet i ytterligere to måneder. Et eventuelt neste fengslingsmøte vil finne sted 5. februar.

Ett år siden pågripelsen

Dermed vil Berg ha sittet fengslet i Moskva i nesten 14 måneder. Onsdag til uka, den 5. desember, er det ett år siden han ble pågrepet i Moskva og siktet for spionasje mot Russland. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter, penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

LES OGSÅ: Sambygdingene støtter opp om Frode Berg: – Engasjementet er rørende

I tillegg til penger skal norsk etterretning, ifølge VGs opplysninger, ha gitt Berg elektroniske lagringskort med kryptert informasjon. De skulle videresendes gjennom det russiske postsystemet til lukkede militærbyer nordvest i Russland, der blant annet Nordflåten har tilhold.

Ifølge FSB skal Berg ha vært på fem slike oppdrag i Russland.

Den pensjonerte grenseinspektøren erkjenner han flere ganger overleverte penger, men hevder han i hovedsak har ansett leveransene som vennetjenester og at han ikke hadde kjennskap til hva som var hensikten leveransene, opplyser advokat Brynjulf Risnes, Bergs norske advokat, til NTB.

– Domstolen som skal behandle saken hans, kan sikkert overbevises om at Berg har brutt en eller annen russisk lovregel, men min klient benekter straffskyld for spionasje. I den grad pengeleveransene kan knyttes til noen form for spionasje mot Russland, så kjente ikke FrodeBerg til det. Etter hans syn har han ikke gjort noe straffbart, sier Risnes.

Ingen mulighet for frifinnelse

Under fengslingsmøtet i Moskva fredag uttrykte Berg at han var ved godt mot, selv om oppholdet tærer på helsa, ifølge VG. 63-åringen holdes i et fengsel for personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

– Han er utmattet etter å ha sittet fengslet uten særlig aktivitet og tilstrekkelig med frisk luft, men nå tror han at alt dette skal få en avslutning, sier Novikov til NTB.

LES OGSÅ: Personen som sendte Frode Berg på oppdrag til Moskva, kan være avslørt

Risnes og Novikov synes enige om at det ikke finnes noen realistisk mulighet for at Berg skal frifinnes når Moskva byrett behandler spionsaken, selv om han nekter straffskyld etter siktelsen. De er nå mest opptatt av hvordan Frode Berg raskest mulig skal komme seg ut av Russland etter at dommen er rettskraftig.

Det kan enten skje ved at han blir benådet, eller ved at det forhandles fram en avtale om soningsoverføring mellom Norge og Russland.

Det siste alternativet er det mest sannsynlige, mener Novikov, ifølge Aftenposten. Trolig begynner det konkrete samtaler og forhandlinger via bakkanaler med sikte på en overføring så fort Berg er rettskraftig dømt. Det er helt usannsynlig at nordmannen kommer til å sone ferdig en spionasjedom i en russisk straffekoloni, mener Risnes.

– Vi mener det er gode muligheter for at han kommer til å få godt under minstenivået for spionasje på ti års fengsel. Vi tror snarere det er gode muligheter for at han blir overført til Norge før dommen er ferdig sonet. Domstolen må innse at han har spilt en veldig liten rolle, sier advokaten.

Artikkeltags