Vil hedre døde med minnebauta

Oddmund Henriksen mener det bør settes opp en minnebauta for å hedre de russiske soldatene som mistet livet i Nordreisa under krigen. Foto: Ola Solvang

Oddmund Henriksen mener det bør settes opp en minnebauta for å hedre de russiske soldatene som mistet livet i Nordreisa under krigen. Foto: Ola Solvang

Artikkelen er over 4 år gammel

- Da krigskirkegården ble gravet opp utslettet man et viktig krigsminne. Det er på tide at vi hedrer de døde, sier Oddmund Henriksen.

DEL

Sist lørdag fortalte Nordlys historien om hvordan Norske myndigheter i 1951 tømte landsdelen for døde russiske soldatlik. 8726 døde ble spadd opp på 100 ulike gravsteder i Nordland, Troms og Finnmark. Likene ble fraktet til Tjøtta i Nordland, og gravlagt i ei stor fellesgrav. En av de viktige begrunnelsene for den makabre likflyttingen var å hindre at Sovjetunionen skulle bruke de spredte gravstedene som et påskudd for spionasjetokt i Nord-Norge. I Nordreisa protesterte lokalbefolkningen, deriblant Oddmund Henriksen mot ødeleggelsen av kirkegården.

Det store likrøveriet

- Dette var gravskjending, og ødeleggelse av et kirkegårdsanlegg som bygdefolket hadde satt opp på dugnad. Vi bør definitivt sette opp en minnebauta slik at denne delen av vår historie ikke går tapt, sier Henriksen.

Fant navnene til de døde

De siste årene har han drevet et detektivarbeid for å finne navnene til de som oprinnelig ble gravlagt på Gorosomoen ved Storslett. Hittil har han 47 av de 50 han mener var gravlagt der. - Jeg ser i Nordlys-reportasjen at myndighetene har angitt at de hentet 60 lik, og vi må forsøke å finne ut av dette. Kanskje er det 10 som er hentet fra andre deler av kommunen. Vi vet fra den tida at fanger som ble skutt noen ganger ble gravd ned på stedet.

- Vi har også funnet en høvelig stein. Ei 2,8 meter høy blokk, som vil være veldig godt egnet til formålet, sier Oddmund Hennriksen. Han ønsker å få på plass en kommite som kan jobbe videre med prosjektet. En av de tingene man må ta stilling til er hvor en minnestein skal plasseres. Henriksen mener det aller beste ville være å finne plass til den på den ordinære kirkegården i Nordreisa.

Bør stå på kirkegåden

- Gorosomoen, der den oprinnelige kirkegården lå, ligger for avsides til. Det er bare noen få gjerdesøyler igjen av den kirkegården som vi bygget den gang. Jeg mener at dagens kirkegård er det beste stedet, for at dette minnesmerket skal bli lagt merke til, sier Henriksen

Han har samarbeidet nært med Nord-Troms museum, og har også hatt kontakter med den russiske ambassaden i Oslo. - Tilbakemeldingen fra ambassaden er at de setter pris på dette initiativet. Jeg har bedt dem om hjelp til å skaffe noen av rekvisittene som er nødvendige på den ferdige støtta. Blant annet en stjerne og en stor fredsdue, forteller Henriksen.

- Hva tror du dette tiltaket vil koste?

- Det har jeg ikke oversikt over i dag. Når planene blir ennå mer konkrete bør det settes i gang en kronerulling, kanskje i regi av Nord-Troms museum. Jeg er overbevist om at folk vil slutte opp om en slik innsamling, sier Oddmund Hennriksen.

Artikkeltags