Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig advarsel fra NVE til alle som har tenkt seg opp i fjellet i helga

Det er meldt et strålende vær over hele Troms i helga, og mange har nok tenkt seg på tur i fjellet.

Foreløpig melder NVEs varslingstjeneste for snøskredfare, varsom.no, at faregraden i Tromsø-regionen er på nivå 2 av 5, altså moderat.

Likevel: Nå advarer NVE alle toppturgåere i forkant av helgas godvær.

- Vi sitter nå og planlegger å gå opp til faregrad 3, altså betydelig fare for snøskred. Årsaken er at det blir stigende temperaturer og mye sol. Det vil være varmegrader opp til de høyeste fjelltoppene i Tromsø-regionen. Det vil resultere i en del snøskredaktivitet, advarer Odd Arne Mikkelsen, som er vaktleder for NVEs snøskredvarsling.

Mye nysnø

Han understreker at dette blir den første perioden med sterk sol og varmegrader i fjellet.

- Det er kommet mye snø i høyfjellet de siste dagene. Når denne snøen blir varmet opp av sola og den generelle temperaturøkningen, vil det resultere i snøskred. Vi vil også kunne se at temperaturen og den sterke sola vil svekke skavler og liknende. Derfor går vi nok opp til faregrad 3 over hele Troms, sier Mikkelsen.

Han råder alle som har tenkt seg til fjells om å sjekke skredvarselet på varsom.no før de legger på tur. Varsler vil kunne bli oppgradert så sent som samme formiddag man har tenkt seg på tur.

Vedvarende svakt lag

Et annet faremoment den neste tiden er usikkerheten rundt hva som har skjedd med det såkalte vedvarende svake laget av kantkornet snø som ble dannet under barfrostperioden tidligere i vinter.

- Det er en joker vi har liggende fra tidligere i vinter. Det vedvarende svake laget ligger ennå i snødekket. Det er ikke forsvunnet som følge av mildværsperioder, men lager ennå ugagn. Det store spørsmålet er hvordan dette svake laget vil bli påvirket av solvarmen, sier Mikkelsen.

Hvis det vedvarende svake laget blir påvirket av været i helga, vil det i verste fall kunne få store konsekvenser.

- I verste fall kan vi få ubehagelig store skred. Det kan skje plutselig, uten forvarsel, sier Mikkelsen.

Hans generelle råd til turfolk er derfor å være obs på fjellsider hvvor sola tar.

- Det er spesielt viktig å være obs på slike fjellsider. Selv om det blir godt vær i helga, så er det meget kompliserte forhold i fjellet nå, sier Mikkelsen.

Kommentarer til denne saken