(Nord24)

iFinnmark: «Det planlagte vindkraftprosjektet består av to vindparker med en total produksjonskapasitet på 900 MW, hvor prosjektområdet «Davvi» vil ha en kapasitet på 700 MW og «Borealis» en kapasitet på 200 MW. Sistnevnte vil eies i samarbeid med Finnmark Kraft, med en 50-50 splitt» heter det i en pressemelding fra St1 Norge AS som ble sendt ut før helga.

De to vindparkene skal etter planen utvikles i Lebesby og Tana kommune, og ifølge utbyggeren vil det kunne bli investert opp mot åtte milliarder kroner i prosjektet som skal kunne levere 3,6 terawattimer strøm i året.

– Kommunen er glad for å ha fått en solid medspiller på laget. St1 er et spennende energiselskap, og faktum at det er et finsk selskap er spennende spesielt opp mot en finsk nettløsning for prosjektet, sier Stine Akselsen, ordfører i Lebesby kommune i pressemeldingen.

Nest størst i Norge

– Vi går først og fremst inn i dette prosjektet på grunn av fantastiske vindressurser. Og fordi vi har langsiktig tro på potensialet innen vindkraft, sier Thomas Hansen, direktør for fornybar energi i St1 Norge AS, til nettavisen E24.

E24 skriver at dersom det blir noe av prosjektet, så kan det bli Norges nest største vindprosjekt. Kun Statkrafts Fosen-prosjekt, til 11 milliarder og på 1.000 megawatt, blir større.

Kan ta årevis før noe blir klart

Et fellesforetak av Vindkraft Nord AS og NY energi AS har sammen med St1 Norge AS etablert selskapet Grenselandet AS som skal utvikle vindparkene. I pressemeldingen heter det at i den første fasen av prosjektet vil de fokusere på godkjennelsesprosesser og konsekvensutredning: «Dette er ventet å ta opptil tre år, og videre avgjørelser om prosjektet vil tas etter dette».

Geir Skoglund i Vindkraft Nord, har tidligere forklart til NRK Sápmi at de har arbeidet med planene siden 2008.