Det har oppstått et koronautbrudd på Hurtigrutens skip Roald Amundsen. Skipet har vært på Svalbard og har hatt om lag 200 passasjerer om bord.
Skipet forlot Tromsø 17. juli i år, men er nå returnert og ligger til kai i Tromsø. Skipet la til kai i Tromsø klokken ni fredag morgen.
Nordlys får opplyst at to personer om bord skal være innlagt på UNN med påvist koronasmitte.
Det bekrefter ordfører Gunnar Wilhelmsen overfor Nordlys.
– Vi har hatt krisestab fra kokken 12 etter utbrudd på MS Roald Amundsen. Vi stiller alle våre ressurser overfor Hurtigruten til rådighet med testing, smittesporing også videre. Vi er også i kontakt med Hurtigruten om videre tiltak. Det viser at dette er skjørt. Og vi må holde avstand, vaske hender og hoste i armkroken.
Det skal være snakk om to bekreftede smittetilfeller, ifølge ordføreren.
– Det er to bekreftede smittede. De er innlagt på UNN, sier Wilhelmsen til Nordlys.
Hurtigruten: Skipet er isolert
Kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten opplyser til Nordlys at de besetningsmedlemmene ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom.
– De skipet ankom Tromsø natt til fredag, ble likevel begge rutinemessig testet. De to besetningsmedlemmene er nå innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge, skriver Ege i en e-post til Nordlys.
Skipet er nå isolert, og alle de 160 besetningsmedlemmene om bord vil bli testet.
– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, sier Ege.
– Vi har daglige kontroller av alle At disse to tilfellene ble oppdaget og isolert tidlig, selv uten symptomer på Covid-19, viser at disse tiltakene fungerer, sier Ege.
Avlyser reise og kontakter tidligere passasjerer
Skipet skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag. Dette cruiset blir avlyst. Den neste reisen med skipet er ikke planlagt før i begynnelsen av september.
-Vi tar også kontakt med alle gjester som var om bord på skipets siste seilinger for å gi dem informasjon og videreformidle myndighetenes råd, sier Ege.
Hurtigruten vil nå ta kontakt med passasjerer om bord på MS Roald Amundsens avganger 17. og 24. juli. Selskapet oppfordrer også alle gjester til å følge myndighetenes råd og ta kontakt med lokalt helsevesen dersom de får symptomer.
– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Derfor innførte vi allerede i januar strenge prosedyrer for å begrense risiko for smitte om bord på våre skip. Våre smittevernregler er på flere områder er strengere enn myndighetenes anbefalinger. Vi har blant annet redusert kapasiteten betraktelig om bord på skipene for å tilrettelegge for sosial distansering, endret matkonsepter og hyppig desinfisering av fellesområder, sier Ege i e-posten.
Folkehelseinstituttet bekrefter kjennskap
Folkehelseinstituttets pressevakt bekrefter overfor Nordlys at de er involvert i saken.
De to besetningsmedlemmene fra MS Roald Amundsen er de første koronapasientene som er innlagt på UNN siden 5. juni. Ifølge UNN er de to utenlandske statsborgere.
– Mottak av pasientene ble gjort etter gjeldende smittevernregime for mistenkte covid-19-tilfeller ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Det er derfor ingen grunnlag for å sette i gang intern smittesporing eller å sette ansatte ved i karantene. UNN er fortsatt i grønn beredskap, og håndterer covid-19-pasienter i tråd med sykehusets pandemiplan, sier kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen hos UNN.
Ble sendt med taxi
I transporten til sykehuset har Tromsø Taxi bistått med to biler til pandemitransport. Det bekrefter daglig leder Steinar Nilsen til Nordlys.
– Vi har vært involvert i pandemitransport, og fulgt vanlig prosedyre i så måte. Der har vi bistått med flere biler og hatt en pandemitransport til UNN. Passasjerene har vært heldekt i begge turer, og vi har fulgt alle prosedyrer i samråd med kommunen.
Allikevel har Nilsen vært nødt til å ta grep etter transporten.
– Vi har valgt å ta en sjåfør ut i karantene, sier Nilsen og henviser til kommunen for videre kommentarer.
Ble kjørt til flyplassen
Fredag morgen ble ca. 30 av passasjerene fra Roald Amundsen kjørt fra Prostneset til Tromsø lufthavn av busselskapet Boreal. Det bekrefter sjåfør Ivar Amundsen til Nordlys.
– Jeg kjørte to turer til flyplassen i dag tidlig, klokken 07.45 og 08.45. Det var 13 passasjerer på den ene turen og 15 på den andre.
Først flere timer senere kom nyheten om at to av besetningen om bord i skipet var smittet av koronaviruset. Det visste ikke Amundsen om da han kjørte passasjerene til flyplassen.
– Da ante vi ingenting om dette. Gruppene kom ut av skipet på vanlig måte, satt fra seg bagasjen og gikk inn i bussen. Ut fra det jeg så ble alle passasjerene sjekket ut da de gikk ut av båten, besetningen tok navn og lugarnummer på passasjerene. Jeg vet ikke om de hadde noen andre sjekker på innsiden av båten for å sjekke om de var smittet, det aner jeg ikke.
Amundsen tenker seg om, og legger til:
– I verste fall har jeg kjørt en tur med passasjerer som er smittet.
– Hva tenker du om det?
– Jeg synes det er litt rart at de ikke har høyere sikkerhet. Nå har viruset begynt å spre seg igjen, det vet alle, og hvis det viser seg at passasjerer også var smittet, og så reiser de overalt i verden, da ser det ikke bra ut for Hurtigruten.
Bussjåføren mener han selv gjør alt han kan for å ikke bli smittet.
– Jeg følger de tiltakene jeg kan. Jeg spriter hendene og holder god avstand, men man vet jo ikke om det er nok. Jeg tviler sterkt på at alle om bord var smittet, men det holder jo at kun én er smittet, det er nok for å spre det.
SAS: – Vi følger dette opp
Kommunikasjonsrådgiver i SAS, Rikard Steinholtz, kan ikke bekrefte, men heller ikke utelukke, at potensielt smittede personer har reist med deres fly fra Tromsø fredag.
– Det er ikke noe vi kommenterer, men vi jobber i samråd med Avinor og myndighetene for å unngå at eventuelle smittede reiser med oss. Ut over det har vi ingen muligheter til å kommentere enkelttilfeller.
– Når det er sagt forutsetter vi at Hurtigruten arbeider etter samme retningslinjer som oss når det gjelder håndtering av personer som vi mistenker er smittet. Om vi får noe informasjon fra Hurtigruten om at de mistenker at passasjerer fra deres båt har reist med vårt fly, og de mistenker at de er smittet, da vil vi måtte følge dette opp. Vi vil uansett følge dette opp for å minimere eventuelle risikoer.
Steinholtz forteller at SAS gjør det de kan for å plukke opp personer som viser tegn på symptomer.
– Vi har personal ved flyplassen som håndtere eventuelle mistenkte, de følger med på om det er personer med symptomer eller som ser syke ut. I tillegg har vi krav om at alle må bruke munnbind og sprite hendene.
Hurtigruten har så langt ikke besvart Nordlys' spørsmål om saken, men sier at de vil komme tilbake til oss med mer informasjon.
