Gå til sidens hovedinnhold

"Tyttebærpoliti" ble for sterkt

Artikkelen er over 13 år gammel

6000 kroner i bot for å ha fornærmet militærpoliti.

En 37 år gammel mann fra Indre Troms er dømt til å betale 6.000 kroner i bot etter å ha kalt to korporaler i militærpolitiet for «tyttebærpoliti».

Tidligere er folk blitt frikjent ved domstoler i Nord-Norge etter å ha kalt polititjenestemenn både for «trekuk», «hestkuk» og «homo». Men ved denne anledningen ble altså «tyttebærpoliti» for sterk kost for Senja tingrett, rett nok i kombinasjon med at 37-åringen opptrådte truende og advarte MP-korporalene mot å tøye grensene hans.

Opphetet diskusjon

Tildragelsen skjedde på Bardufoss i februar i år etter at mannen hadde vært ute på byen. På vei hjem fra utestedet oppdaget han at to MP-korporaler hadde konfrontert en kjenning av han, og at de beordret vedkommende til å legitimere seg. 37-åringen gikk bort og ga seg til å diskutere. Han hevdet at militærpolitiet ikke hadde noen myndighet til å oppta personalia fra sivilister – noe MP-korporalene på sin side forklarte at jo, det hadde de. 37-åringen ble etter hvert hissigere i sin argumentasjon, og stilte seg til slutt med brystet opp mot kroppen til en av MP-korporalene og uttalte: «Ikke push grensene mine lengre for da skal jeg vise deg».

Deretter kalte han dem for «tyttebærpoliti», og sa at han ikke hadde noe problem med å kalle dem dette på bakgrunn av at han tidligere hadde blitt tatt i en fartskontroll av en MP-patrulje. En patrulje som formodentlig lå på lur i vegetasjonen ved veien...

«Fornærmelig atferd»

Senja tingrett skriver i dommen at tiltalte har forsøkt å undergrave MP-soldatenes autoritet ved skremmende atferd og nedsettende kommentarer, og at han opptrådte hissig, sint og truende.

«På bakgrunn av den handlemåten som tiltalte har opptrådt med – samt den trussel og skjellsord «tyttebærpoliti» som er benyttet – er retten av den oppfatning at vilkåret for forulempning ved fornærmelig atferd er oppfylt», heter det i dommen. I tillegg til boten på 6.000 kroner må 37-åringen også betale 3.000 kroner i saksomkostninger.

Skjellsord brukt mot politiet

Her er en oversikt - samlet fra diverse nettaviser - over skjellsord som er brukt mot polititjenestemenn rundt om i landet, og som folk enten er blitt dømt eller frikjent for i rettsvesenet.

DØMT:

«Førrbanna rasshøl» (Førde)

«Politipingler» (Oslo)

«Politiidioter» (Oslo)

«Rævsleiker» (Førde)

«Kukjævler» (Oslo)

«Tullekuk» (Karmøy)

«Soper» (Trondheim)

«Jævla hestkuk» (Fredrikstad)

«Jødesvin» (Oslo)

«Tufs, idioter, forbannede klovn» (Gudbrandsdalen)

«Jævla feite nordlending» (Bodø)

«Du e fan steike mæ peisse toillat» (Nordland)

FRIKJENT:

«Jævla hore» (Oslo)

«Norske poteter» (Bærum)

«Kuk» (Lakselv)

«Hestkuk» (Alta)

«Jævla hestkuk» (Trøndelag)

«Trekuk» (Nordland)

«Homo» (Bodø)

«Jævla protectvekter» (Oslo)

«Drittsekk» (Oslo)

«Tosk» (Trondheim)

«Jævla aspirant» (Haugesund)