Erling Lorentzen, enkemannen til prinsesse Ragnhild, døde tirsdag etter kort tids sykdom, 98 år gammel, opplyser familien til NTB.

Lorentzen giftet seg i 1953 med prinsesse Ragnhild, det eldste barnet til kong Olav, og søsteren til kong Harald.

– Vår kjære far, Erling Lorentzen, sovnet stille inn i Oslo i dag, 9. mars 2021, opplyser Lorentzens familie til NTB via Slottet.

– Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar, sier kong Harald på vegne av hele kongefamilien.

Lorentzen var skipsreder og forretningsmann og gjorde seg bemerket som motstandsmann under krigen. Da samarbeidet han med blant annet Gunnar Sønsteby i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten.

Han var livvakt for kongefamilien da de kom tilbake til Oslo 7. juni 1945, og det var slik han møtte prinsesse Ragnhild, som senere ble hans kone.

Etter bryllupet bosatte paret seg i Brasil, der Lorentzen slo seg opp som en svært vellykket forretningsmann.

Lorentzen er tildelt en rekke utmerkelser, blant annet St. Olavsmedaljen med ekegren for sin krigsinnsats. I 1977 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Lorentzen var sønn av skipsreder Øyvind Lorentzen og Ragna Nilsen, og kom opprinnelig fra Huseby i Oslo. (NTB)