Nå diskuterer de kommunens framtid - har allerede bestemt hva som blir kommunesenteret

SLÅS SAMMEN? Gunda Johansen (Ap) og Knut Jentoft (Tverrpolitisk liste), ordførere i henholdsvis Balsfjord og Storfjord, kan gå i samtaler om å slå sammen kommunene.

SLÅS SAMMEN? Gunda Johansen (Ap) og Knut Jentoft (Tverrpolitisk liste), ordførere i henholdsvis Balsfjord og Storfjord, kan gå i samtaler om å slå sammen kommunene. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Storfjord vil gjerne diskutere sammenslåing med nabokommunen Balsfjord, men møter skepsis. Onsdag ettermiddag behandles saken.

DEL

I dag skal politikerne i Balsfjord ta stilling til om de ønsker å gå i forhandlinger med nabokommunen Storfjord om sammenslåing.

Som Nye Troms skrev tirsdag, er kommunestyret langt ifra samlet i spørsmålet. Der ordfører Gunda Johansen (Ap) sier at hun ser både positive og mindre positive sider ved en slik sammenslåing, er eks-ordfører Ole-Johan Rødvei (H) langt mer skeptisk.

Like før klokken 13 hadde ennå ikke kommunestyret i Balsfjord behandlet saken.

Kommunesenter

Én ting er i alle fall uomtvistelig: Kommunesenteret i en eventuell ny storkommune bestående av Balsfjord og Storfjord, skal være Storsteinnes.

Det har allerede blitt klart i sonderingsmøtene mellom samtaler mellom Balsfjord-politikere og et forhandlingsutvalg fra Storfjord.

- Storfjord har 1800 innbyggere og Balsfjord over 5000. Kombinert med den geografien som er, så skjønner vi at kommunesenteret ikke blir i Storfjord, sier Knut Jentoft, ordfører fra Tverrpolitisk liste i Storfjord.

- Samtidig er det viktig for oss å ikke gi slipp på offentlige arbeidsplasser. Innbyggerne i Storfjord vil utgjøre nærmere 25 prosent av en ny kommune. Da forventer vi også at administrasjonen blir desentralisert med cirka 25 prosent med beliggenheten i Storfjord. I kommer til at selvsagt infrastruktur på skole, helse og omsorg opprettholdes, fortsetter Jentoft.

LES OGSÅ: Lunkne og motvillige bruder diskuterte tvangsekteskap

Lang vei igjen

Initiativet til samtaler om kommunesammenslåing kommer fra kommunestyret i Storfjord. I tillegg til Balsfjord er de også i samtaler med Tromsø og Lyngen.

Men selv om stemningen blant politikerne er positiv, er det langt igjen til en eventuell sammenslåing, understreker Jentoft.

- Gangen i dette er at det først er forhandlinger. Når resultatet er klart vil det bli en informasjonsrunde til kommunens innbyggere, fulgt av folkemøter og så en eller form for folkehøring. Det er klart at folk skal få si hva de mener om dette. I en sak som denne handler det helt åpenbart ikke bare om objektive fakta, folk har også hjertet med seg, sier ordføreren.

I Balsfjord er imidlertid skepsisen større. Blant dem som imidlertid er for slike samtaler, er Bård Michael Berg (Frp) og Widar Skogan (KrF).

- Vi må nok undersøke dette litt nærmere for å se om Storfjord er riktig vei å gå, og da mener jeg at vi må forhandle med dem nå, sier Berg til Nye Troms.

LES OGSÅ: «Det eneste de har som ikke vi har er polet – og det trenger vi ikke»

Artikkeltags