Karlsøyværingene i folkeavstemning om Tromsø-ekteskap: Aldri i verden

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

"Nordlys+ til kun én krone. Bestill her og få tilgang til alt innhold"

Hele 81,9 prosent av Karlsøy kommunes befolkning stemte søndag nei til en sammenslåing med Tromsø kommune. Valgdeltakelsen var på drøyt 46 prosent.

Karlsøyværingene var ikke alene i nord. Et stort flertall i kommunene Hamarøy, Fauske, Saltdal og Sørfold stemte for å beholde dagens kommuner.

I Saltdal fikk alternativet for å beholde Saltdal som egen kommune 89,5 prosent av stemmene, ifølge Avisa Nordland. Ytre Salten-alternativet fikk 5 prosent av stemmene, mens Indre-Salten alternativet fikk 4,3. Valgdeltakelsen var på 48,9 prosent.

I Fauske stemte 60,4 prosent for å fortsatt være en egen kommune. Der fikk Indre Salten-alternativet 21,9 prosent av stemmene, mens Stor-Salten fikk 5,9 prosent av stemmene og alternativet Bodø og Fauske fikk 11,5 prosent, ifølge avisen.

Nei til sammenslåing

I Hamarøy stemte 75 prosent for at kommunen ikke skal slås sammen med andre kommuner. 13 prosent stemte for at Hamarøy skal slå seg sammen med kommunene Tysfjord, Sørfold, Fauske og Saltdal. Valgdeltakelsen lå på 37,4 prosent.

Fem kommuner i Nord-Norge hadde avstemning søndag. Mens resultatene fra Hamarøy, Fauske og Saltdal var klare søndag kveld, ble ikke resultatene fra Sørfold og Karlsøy klare før mandag. Da ble det kjent at også disse kommunene sa nei til sammenslåing.

46 kommuner stemmer mandag

I Sørfold stemte hele 97,6 prosent nei til sammenslåing. Valgdeltakelsen var på 63 prosent. I Karlsøy sa 81,9 prosent nei til sammenslåing, og valgdeltakelsen var på 46,3 prosent i kommunen.

Mandag skal ytterligere 46 kommuner stemme over om de vil bli sammenslått med nabokommunene eller ikke. (©NTB

Artikkeltags