Gå til sidens hovedinnhold

Krever høring etter regnskapstabbe

Artikkelen er over 5 år gammel

Opposisjonen ba om innsyn, men fikk avslag. Nå krever de høring om hvordan 100 millioner i minus, ble til 18 millioner i pluss.

Bestill Nordlys+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold.

Før helgen ba Kristoffer Kanestrøm (Frp), kommunestyrerepresentant i Tromsø, om innsyn i prosessen som ledet til pressemeldingen der byrådet feilaktig meldte om merforbruk på 100 millioner kroner i 2015.

Som iTromsø skrev søndag, ble begjæringen avvist - til Kanestrøms store overraskelse.

Det gjør at fire medlemmer av finans- og næringskomiteen i kommunen, nå krever høring om saken.

LES OGSÅ: «Byrådets uredelighet»

«Svært spesielt»

- Byrådets håndtering av offentliggjøringen av regnskapet har skapt en svært krevende situasjon for Tromsø kommune. At byrådet velger å nekte opposisjonen innsyn i forberedende dokumenter gjør at det for disse medlemmene er avgjørende at denne høringen skjer så raskt som mulig, heter det fra Jonas Stein (V), Vanja Terentieff (H), Erlend Svardal Bøe (H) og Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp).

Overfor Nordlys omtaler Stein avslaget som «svært spesielt».

- Det vitner om en vilje til ikke å være åpne. Jeg kan forestille meg at opposisjonspolitikeren Jens Ingvald Olsen ville ha rast mot byrådet dersom han var i en lignende posisjon. Da vi satt i byråd ga vi innsyn i betydelig mer sensitive saker enn dette. Dette dreier seg om veldig tydelige og enkle spørsmål, sier Stein.

Saken fortsetter under bildet.

- Må arrangeres

I kommunens eget reglement heter det at det skal holdes høring dersom komitéleder eller én tredel av komiteens medlemmer, krever det. Stein legger derfor til grunn at dette nå følges opp av Jarle Heitmann (Ap), leder av finans- og næringskomiteen.

- Det må arrangeres når én tredel av komiteen har fremmet kravet. Jeg forventer at de følger reglementet, sier Stein.

I brevet sendt til Heitmann med kopi til ordfører Jarle Aarbakke (Ap) og byrådsleder, foreslår opposisjonspolitikerne at høringen går av stabelen i finans- og næringskomiteen 2. mars. Videre ber de om at en rekke personer kalles inn for å svare på komiteens spørsmål:

  • Byrådsleder Kristin Røymo (Ap).
  • Finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt).
  • Kommunaldirektør for finans, Oddgeir Albertsen.
  • Kommunaldirektør ved byrådsleders kontor, Mari Enoksen Hult.
  • Kommunikasjonssjef Pål Jakobsen.
  • Byrådets medierådgiver Stein Fredriksen.
  • Tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).
  • Regnskapssjef i Tromsø kommune.
  • Budsjettsjef i Tromsø kommune, Thomas Johansen.

LES OGSÅ: - Mangler edruelighet

Politisk spinn?

Det vekket oppsikt da Kristin Røymo i forrige måtte slå retrett og innrømme feil i en pressemelding fra byrådet. Her ble det først hevdet at Tromsø kommune hadde et overforbruk på 100 millioner kroner i 2015.

Det riktige er at kommunen gikk 18 millioner kroner i pluss i fjor.

- Da er spørsmålet i hvor stor grad administrasjonen har vært involvert i utformingen av denne pressemeldingen, eller om det er politisk spinn fra byrådet, kommentere Stein.

Ifølge han er det første gang at komiteen krever en høring som dette, men at det er eneste måte å svar på - all den tid opposisjonen ikke får innsyn på annet vis.

- Vi har ikke noe annet valg for å få innblikk i prosessen. Vi er helt avhengige av en forklaring for at kommunestyret i neste omgang skal vurdere hvordan man skal følge opp saken, sier Venstre-politikeren.

Ap: - En glimrende idé

Komitéleder Jarle Heitmann ønsker kravet om høring for velkomment. Han kaller det sågar for en «glimrende idé».

- Vi står for åpenhet og har gjort det hele veien. Dersom en høring kan få frem realitetene i saken, synes vi at det er veldig bra. Jeg synes derfor at det er glimrende forslag, sier Heitmann til Nordlys og lover å legge til rette for en høring snarest.

- Vi har et klart standpunkt om regnskapet og det er greit å få belyst saken i sin fulle bredde, sier han.

Kommentarer til denne saken