Etter mange måneder med spekulasjoner valgte Russlands president Vladimir Putin å meddele folket sitt valg som etterfølger. Han valgte seg den unge og antatt liberale første visestatsminister Dmitrij Medvedjev. En mann som i høst passerte 42 år og som har tilhørt kretsen rundt president Putin helt siden de to jobbet sammen for ordføreren i St. Petersburg i 1990.

Etternavnet den kommende presidenten bærer, betyr rett oversatt bjørnen. Det er dekkende for en som skal fortsette stabiliteten til verdens største land. Det er nettopp ønsket om stabil framgang som er grunnen til at Medvedjev kommer til å bli den som overtar etter Putin som president en dag i mai. Det må skje undre hvis ikke Medvedev skal vinne valget den 2 mars med god margin. Ikke nok med at han er den mest populære av de som har vært foreslått så langt, han har Kremls støtte med full kontroll over hele statsapparatet og alle vesentlige TV-stasjoner.

En metode som vi alle så fungerte helt etter planen da det forrige helg var valg av ny nasjonalforsamling i Russland. Putins parti, vant et reint flertall med over to tredeler av setene.

Rett etter at Medvedev hadde gjort unna doktorgraden i juss, tok han plass som rådgiver i staben til ordføreren i Russlands nest største by. Der opparbeidet han seg respekten til den framtidige president Putin, og de to har levd i et tett partnerskap i 17 år siden. Medvedjev har både vært stabssjefen til Putin og ledet i 2003 valgkampen som fikk Putin gjenvalgt. I tillegg har han ett verv som gjør han spesielt interessant i Norge og i nord.

Som styreformann i den statlige gassgiganten Gazprom, var det Medvedjev som i Putins sted satte godkjentstempelet på StatoilHydros partnerskap inn på det store Shtokman-feltet i Barentshavet. Medvedjev er vel kjent med både de muligheter og de teknologisk utfordringer som finnes i å utvikle olje- og gassvirksomheten til havs i nord. Det kan på samme tid være en fordel for å få løst en del uoppgjorte spørsmål mellom Norge og Russland.

Likevel skal man ikke stikke under en stol at valget av Medvedjev kan tirre en del av De konservative i Kreml som har holdt seg rolig de siste årene. Haukene ser nok ikke med blide øyne på at deres mann, Sergej Ivanov, ble forbigått og at man får en president uten bånd til verken de hemmelige tjenestene eller til det militære. Det kan jo bli en fordel for resten av verden.