Returner skammens priser

Artikkelen er over 13 år gammel

Jeg er lurt trill rundt av NRK. 19. november 2002 ble «Vanskelige vitner» sendt på TV. Det var en sensasjon, og Stortinget vedtok ny gransking av Mehamn-tragedien som krevde 15 menneskeliv.

DEL

NRK ble hedret to ganger i etterkant. Både SKUP-diplomet og Svarte Natta-prisen henger høyt.

Så viser det seg at programmet er et falsum. NRK hadde ikke dekning for sine påstander. Det var gamle rykter vi fikk servert, med ny musikk og mystisk grafikk.

For ordens skyld, dette sa NRK i starten av programmet:

«I dag kan Brennpunkt avsløre at det var utenlandske jagerfly ved havaristedet, og at ett av disse landet med tekniske problemer rett etter ulykken ved Mehamn

Smak på den. NRK avslører at det var fremmede fly til stede, og NRK avslører at ett av flyene fikk tekniske problemer etterpå.

Sannheten viser seg å være at NRK ikke avslørte noe som helst. Derimot blir NRK avslørt i den ferske Mehamn-rapporten.

I alle år etter ulykken i 1982 har det svirret rykter om fremmede fly og hemmelighold. En lett arrogant Wilhelm Mohr i kombinasjon med kald krig har gitt næring til ryktene i år etter år.

Likevel; Sakens mystikk fritar ikke NRK eller andre for kildekritikk. Rapporten avdekker at Brennpunkt lot seg friste til minst to synder.

For det første lukket de øyne og mikrofoner for tvilen. Et eksempel: i granskningsrapporten forteller et vitne, Inger Nikolaisen, at hun i programmet fortalte om ett fly selv om hun så to, fordi ett fly passet best med hva «alle andre» fortalte.

Ifølge Nikolaisen opplyste hun NRK om dette, og de aksepterte at hun handlet som hun gjorde. NRK benekter at dette er riktig.

For det andre blir programmets virkelige godbit, vitnemålet til Per Gavin, kledd naken. Pensjonert oberstløytnant Gavin var i 1982 fungerende sjef ved Luftforsvarets radarstasjon i Sørreisa. I NRK var han selve sannhetsvitnet for at to britiske fly var på ulovlig tok i Finnmark da havariet skjedde.

Og for at ett av dem landet med skade rett etterpå.

Da Stortingets granskere gikk inn i saken, viste det seg at Gavin:

a) ikke sa et ord til den første eller andre kommisjonen som gransket ulykken. Heller ikke da han møtte de daværende granskerne ansikt til ansikt 3. april 1987 nevnte han det sensasjonelle med et ord. Hvorfor?

b) i 1997 omtalte det hele som «en tankerekke» han hadde om hva som kunne ha foregått.

I NRK-programmet nye fem år seinere var tankerekken blitt til en sannhet. Et bevis for Den Store Konspirasjonen.

Om vitner kan være vanskelige, er virkeligheten vanskeligere. Og nå står NRK tilbake med rykter. Ikke fakta, og ingen avsløringer.

Hva nå? I mine øyne er dette en ytterst alvorlig sak for NRK. Hele nasjonen er forledet, og verst av alt; NRK nekter å innrømme sin egen fadese. Tvert imot. Faktasjef Lars Kristiansen sier i en reaksjon at «Brennpunkt står for det vi har publisert i denne saken.»

I så fall har NRK tapt min tillit. Det er umulig å stole på noen som ikke bøyer seg for fakta.

TV2 ble tvunget til å beklage at Gerhard Helskog anklaget norsk idrett for doping, og i BBC rullet hodene etter Kelly-skandalen.

Dette er minst like alvorlig for NRK. Allmennkringkasteren lever av tillit, og den lever av våre skattepenger. Brennpunkt er et flaggskip i NRK, og en krumtapp i norsk undersøkende journalistikk.

Nå er ledelsen grepet med buksa nede, og reagerer med et arrogant skuldertrekk. Det er en dødslinje som er nødt til å straffe seg.

Jo før John G. Bernander tar grep, jo heller. Han kan begynne med å returnere de to journalistprisene. Så bør han beklage at NRK lurte seere og politikere opp i stry.

Jeg er ytterst forbauset over at det ikke har skjedd allerede. Det føyer skam til skade.

Ha en god helg!

Artikkeltags