Min bekymring for Odd Eriksen er ikke at han nesten daglig mobbes i Dagens Næringsliv. Det betyr ikke at han gjør en dårlig jobb. Ofte kan det være motsatt. Osloavisen vil ha frislepp per definisjon, uansett hva slags konsekvenser det skaper. Det vil ikke Odd Eriksen.

Derimot er jeg etter hvert usikker på om Eriksen vil makte å trenge egne saker på dagsorden. Han er slett ikke fri for verktøy i kassen. Derimot er det et nederlag å si at han vil bytte ut verktøykasse med smykkeskrin. Det er, rett ut sagt, til å få hakeslepp av.

Han sa det i et intervju mandag, og siden har han nektet å utdype hva han egentlig mener. «Smykkeskrin er et finere begrep. Verktøykassen ble lansert av høyresiden.» Sa Odd Eriksen. Og hva så? Hvis det er så at han ikke har verktøy i kassen for å drive næringspolitikk, hva i alle dager skal han da med smykker?

Dette er helbom, han burde holdt kjeft og jobbet med viktige saker. Eierskapsmeldingen, for eksempel. Etter fadesen i Statoil må Ap, SV og Sp rydde opp i begrepet «aktivt statlig eierskap».

Er det å gi gode rammebetingelser slik at bedriftene kan tjene penger, noe som gir staten skatter, avgifter og utbytte som kan brukes til økt velferd? Det mener Jens egentlig, men er det koalisjonens politikk?

Eller skal de rødgrønne rote det til med en kvasivariant av statsstyring av børsnoterte selskaper? Går det an å tenke seg at Jan Bøhler (Ap), Hallgeir Langeland (SV) og Per Olaf Lundteigen (Sp) skal blande seg inn i beslutninger i Hydro og DnB? Svaret er nei, nei og nei!

Det er det ene. Det andre er at Odd Eriksen har ansvaret for reiselivet. Dette er den tredje vekstbransjen i Norge, og den skriker etter at det tas samlende grep. Her kan staten og Odd Eriksen virkelig gjøre vei i vellinga. Og han blir en helt i hele Nord-Norge, på Vestlandet og – for den del – i Osloregionen.

Det tredje er penger. Norge har så mye penger at vi må salte dem ned i utlandet. Hvorfor skal ikke Norge selv gjøre butikk på pengene? Vår oljeformue er et gigantisk verktøy i kassen til Odd Eriksen. Men da må han slutte å snakke om smykker!

Enig eller uenig? Si din mening til [email protected]