Jul med fett

Artikkelen er over 10 år gammel

En knapp måned igjen til jul, og det er full trøkk i julebordsesongen. Mange føler vel at det kan bli mye pinnekjøtt, julepølser og ribbefett, og frykter dommen fra badevekta ved nyttår. Det trodde vi før iallfall, men nå er det visst ikke slik at vi blir feite av å spise fett likevel.

DEL

Den svenske forfatteren Sten Sture Skaldeman, som ga ut boka «Spis deg slank» i fjor vinter, gjør stor suksess som «fettmisjonær». Boka selger som varmt hvetebrød (hvilket man absolutt ikke bør spise).

Selv gikk Skaldeman ned fra 145 kilo til 80 kilo med sin fettdiett, der bacon er gull og brød er tull. Kort fortalt går teorien ut på at spiser du fett, så bruker kroppen din fett. Men spiser du karbohydrater, så blokkeres fettforbrenninga og du legger på deg. Dette betyr at det er ut med brød, poteter, pasta, ris, grønnsaker, frukt – ja, nær sagt alt det vi før har trodd var skikkelig sunn slankemat. Og så er det inn med kjøtt, flesk, fisk, egg, nøtter, smør, fløte, ekte majones, bernaisse-saus og så mye juleribbe som du bare orker. Kan det virkelig være sant?

Uansett er det noe befriende over budskapet om å spise god, gammeldags og fettrik mat – og droppe alle de nye matvarene som er tuklet med på alle mulige måter. Spis maten slik den er fra naturens side. Det er et råd som smaker godt, og så kan man peke nese til alle de hersens lettproduktene i butikken. Og ærlig talt – de smaker jo ikke like godt som de ekte varene heller. Et glass skummet melk har aldri kunnet måle seg mot et glass helmelk. Og lett kjøttpålegg er tørre og traurige greier – nettopp fordi mye av smaken sitter i fettet.

Men det er ikke bare den feite julematen som nå kan nytes med ekstra stor glede. Det har kommet gode nyheter om andre godsaker også. Laks og makrell er ikke bare godt for hjertet, det er godt for ereksjonen også. Det sier iallfall en amerikansk doktor John Mulhall. Han mener peanøtter, meieriprodukter, hvitløk, olivenolje og hvetemel også er bra – fordi denne maten inneholder en aminosyre som er virker positivt for den seksuelle funksjonen.

Så er det ølet. Det er vel kjent at rødvin har positive helsevirkninger, men nå har også øl fått en klapp på skuldra av en professor i Spania som mener det er bedre å drikke øl etter ei treningsøkt enn vann, fordi øl raskere gjenoppretter væskebalansen.

Og som om ikke dette var nok, så har også amerikanske forskere funnet ut at cannabis kan hindre spredning av brystkreft. Hasj mot kreft, altså. Nå skal selvsagt disse nyhetene (som blant annet P4 har formidlet) tas med en stor klype salt - selv om salt er usunt. Eller er det nå det?

Det vil ikke forundre meg om også saltet blir tilgodesett med helsebringende virkninger snart, og da begynner menyen å bli komplett. Da kan undertegnede spise akkurat det han har spist hele tiden. Eneste forskjellen er at varene inntas med et ekstra stort smil og nytes med enda større glede. For det er kanskje litt sunt med matglede også?

Artikkeltags