- 50.000 norske barn blir jevnlig utsatt for grov hets og trakassering

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kulturredaktør Lasse Jangås tar et oppgjør med digital mobbing i dagens kommentar.

DEL

Kommentar Ikke for å ødelegge frokosten din, men visste du at 9 prosent av norske barn mellom 11 og 16 år oppsøker nettsider som detaljert forteller hvordan de kan begå selvmord? Eller at 16 prosent av dem har vært inne på sider om selvskading? At 31 prosent har vært inne på sider som dyrker hat mot andre folkegrupper?

Selvsagt ikke, for er du som meg er du mest av alt stolt og imponert over hvor fort de tar den nye teknologien. Ikke fullt så mye hva de egentlig bruker den til, for å være dønn ærlig. Litt fordi jeg ikke skjønner alt sjøl, men mest av alt fordi jeg ikke helt har skjønt alvoret. Før nå.

Tirsdag ble Safer Internet Day arrangert i 100 land, også Norge. Formålet er å skape bevissthet rundt barn og unges nettbruk, slik at de får en tryggere digital hverdag. Årets tema – Connect with respect – rettet søkelyset mot betydningen av «digital dømmekraft». Et stort tema, men sentralt står netthets. Digital mobbing.

Et skrekkelig aspekt ved netthetsen er at den ikke levner mobbeofferet et eneste fristed. I motsetning til tidligere forfølges hun/han nå overalt og langt inn i nattetimene. For 99 prosent av de norske barna bruker internett. 31 prosent av dem er online via et privat håndholdt apparat, for eksempel en smarttelefon, viser forskningsprosjektet EU Kids online.

Man kan selvsagt diskutere hvor smart en smarttelefon egentlig er for barn, men i stedet for å stoppe verden og ville av, er det nok smartere å se nærmere på hvordan vi takler en utvikling vi ikke klarer å stoppe uansett.

For noen få år siden var rådet «sett pc´en i stua!». Det er jo i beste fall en dårlig vits i 2013. Det betyr ikke at vi bør gi opp. Å forsøke er bedre enn å ikke følge med i det hele tatt. Det finnes hjelp. Bare heng med.

Mange har jo litt peiling, tross alt. Al Gore skriver i sin splitter nye bok (The Future) at 40 prosent av smarttelefonbrukerne er på internett umiddelbart etter at de våkner. Før de kommer seg opp av senga.

Vel så viktig som å være herre over teknologien er imidlertid holdningene. Min egen generasjon har jo ikke imponert nevneverdig. Sandra Borch har for eksempel nettopp reist til Thailand etter den motbydelige hetsen hun har vært utsatt for i det siste, og vi husker ikke minst alle de bekmørke ytringene i saken om samisk språkområde i Tromsø. For ikke å snakke om hverdagsrasismen og sjikanen i alle mulige medier 24-7.

Vi trenger altså hjelp. Og i stedet for å satse utelukkende på brannslukking, viser det seg ofte klokt å jobbe med forebygging og holdninger. Det er nemlig sånn at 50.000 norske barn – omtrent 10 prosent av alle i grunnskolealder – jevnlig blir utsatt for grov hets og trakassering via sosiale medier og mobiltelefoner. Den nye mobbingen kommer ikke i stedet for tidligere tiders «fysiske» forfølgelse, men i tillegg til.

Og vi har jo alltids Skolen. Den gode nyheten er at klokere mennesker har tenkt denne tanken lenge før meg. Med Kunnskapsløftet (2006) ble digital dømmekraft del av læreplanen.

– Digital dømmekraft handler om å behandle andre med like stor respekt online som offline, å kunne skille sannhet fra løgn på nett og kunne ivareta sitt personvern. Dette er helt nødvendig kunnskap i dagens digitale samfunn, sier Pia Lang, prosjektleder for Medietilsynet Trygg bruk.

Men det er også en dårlig nyhet her:

– Fire av ti norske skoleelever får fortsatt ikke opplæring i digital dømmekraft, forteller den samme Lang.

Hva ville vi sagt om det samme tallet gjaldt matematikk?

– Digitale ferdigheter er sammen med lese, regne og skrive en av de grunnleggende ferdighetene i den norske skolen, men hvordan dette inkluderes i undervisningen er ofte ulikt fra skole til skole, sier Lang.

Men her er heldigvis enda en god nyhet: Som en del av strategiplanen for å skape «Norges beste skole» laget Drammen kommune i fjor «IKTplan.no – en ferdighetsplan for digitale ferdigheter». Digital dømmekraft er et av mestringsområdene under digitale ferdigheter og Drammen kommune lanserte tirsdag, på Safer Internet Day, en fenomenal portal de til og med har gjort tilgjengelig for andre kommuner og skoler.

Ikke minst er den et fantastisk verktøy for deg og meg, som tross alt har det største ansvaret: "digitaldommekraft.no".

Det er bare å logge seg på.

Fire av ti norske skoleelever får fortsatt ikke opplæring i digital dømmekraft, til tross for at det står i læreplanen.

Artikkeltags