Flere endringer i kollektivtrafikken i Tromsø – her er den nye planen

REKORDÅR: Til tross for mye veiarbeid og forsinkelser, blir bybussene mer og mer tatt i bruk i Tromsø, sier Ivar Prestbakmo (innfelt).

REKORDÅR: Til tross for mye veiarbeid og forsinkelser, blir bybussene mer og mer tatt i bruk i Tromsø, sier Ivar Prestbakmo (innfelt).

Artikkelen er over 1 år gammel

Troms fylkeskommune holdt pressekonferanse onsdag, og fortalte blant annet om rekordåret 2016.

DEL

- Vi har hatt en veldig god økning på alle områder i 2016, sier Ivar Prestbakmo, fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms fylkeskommune.

Totalt har antall enkeltreiser økt med over 600.000 fra 2015, mens bussruter i seg selv har økt med 515.000, altså 4,6 prosent. Dette har ført til at fylkeskommunen vil gjøre tilbudet enda bedre for mange.

Mobillett-salget har nærmest doblet seg det siste året.

LES OGSÅ: Dette forsinker bussen hver eneste dag. Nå skrives det byhistorie med ny løsning

- Vi har hatt en formidabel økning i antall solgte mobilletter, og nå kommer vi til å innføre den samme rabatten som på tromskortet, i appen. Fra 1. mars i år kommer det til å bli 20 prosent rabatt på enkeltbilletter i appen, fra 10 prosent tidligere.

Ny barnebillett

Men det er ikke det eneste nye som kommer fra fylkeskommunen. De gjør det også billigere for ungdom å ta buss.

- Fra 1. mars kommer vi også til å heve aldersgrensen på barnebilletter til 18 år. Det betyr at 16- og 17-åringer kan kjøpe enkeltbilletter til 50 prosent rabatt, hvis de ikke har periodebillett.

NY ALDERSGRENSE: Fylkeskommunen hever aldersgrensen for barnebillett til 18 år.

NY ALDERSGRENSE: Fylkeskommunen hever aldersgrensen for barnebillett til 18 år. Foto:

Denne nye regelen gjelder altså ikke for periodebillett, men Prestbakmo insisterer på at prisen periodebillettene ikke kommer til å bli aktivt endret.

Sanntidssystem og fergeregler

Sanntidssystem er noe som har blitt innført i flere byer, og vil nå også være tilgjengelig i Troms. Et sanntidssystem gjør at du kan ha full kontroll over når en buss vil ankomme stoppet.

- Dette er noe som kommer til å gjøre alt mer forutsigbart. Du vil vite når bussen kommer, om den er forsinket, og generelt sett ha god oversikt over hva som skjer. Da slipper du å stå på busstoppet og vente hvis en buss er forsinket.

- Bergen har hatt problemer med sitt sanntidssystem, er dere bekymret for det samme?

- Nei, vi innfører teknologi når vi vet at det holder vann. Vi satser på at alle barnesykdommer er fjernet, og at systemet fungerer som det skal.

Fergepriser endres

Fremover vil det lønne seg å kjøre flere i samme bil når man skal ta ferge. Prisene vil fylkesråden ikke kommentere før det har blitt fastsatt 1. mars.

- Nå trenger du ikke lenger å betale for passasjerer i bilen når du skal ta ferge. Nå betaler du kun for plassen du bruker på fergen, altså bilen din.

- Det har vært rykter om at dere skal heve prisen på fergeturer i for eksempel Harstad?

- Det har vi ikke fastsatt enda. Priser vil bli bestemt når vi får på plass totaløkonomien 1. mars i år.

Artikkeltags