Mens en ny og omfattende hetebølge er på vei mot Spania og Portugal, er det ingen varmebølge i vente i Sør-Norge denne uka, ifølge meteorologene. Men spør du klimaforskerne, er det ingen tvil om at Norge blir varmere.

– Dette må du spørre klimaforskerne om, sier meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Varmest så langt i sommer: 31,8 grader

Han forteller likevel gjerne om situasjonen her og nå:

– Så langt i sommer er det Sigdal (Nedre Eggedal målestasjon i Buskerud) som har varmerekorden med 31,8 grader 27. mai, sier meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Denne dagen var det også varmt på Kongsberg (30,1) og Gulsvik (30,3).

Det er ennå et stykke igjen til den norske rekorden på 35,6 grader i Nesbyen 20. juni 1970.

– Tropenetter har vi ennå ikke hatt denne sommeren. De pleier å komme senere, når sjøen er blitt varmere, sier Hansen.

I Tromsø er den varmeste temperaturen hittil i år 24,0 grader i juni. Fjorårets høyeste temperatur i Tromsø var 27,6 grader den 22. juli.

– Menneskapte klimaendringer bidrar

Og mens meteorologene ser på værutsiktene for dager og uker framover, ser andre på på klimaframskrivninger og hva vi kan vente oss av sommertemperaturer i årene som kommer. Her er det, mener de, ingen tvil om at menneskapte klimaendringer har bidratt til at den globale temperaturen øker.

Også i Norge blir det varmere. Observasjoner fra målestasjoner i hele landet viser at gjennomsnittstemperaturen har økt med én grad siden år 1900. Bare de siste 15 årene har temperaturen økt med en halv grad, ifølge Metereologisk institutt.

Kan bli 4,5 grader varmere

På hjemmesiden til statsmeteorologene kan du lese prognoser om at temperaturen fram mot slutten av århundret vil kunne øke med rundt 4,5 grader hvis CO-utslippene fortsetter å øke som i dag.

«I dag blir det stadig satt nye temperatur- og nedbørsrekorder, og det er ikke urealistisk at vi kan få opp i 40 grader et par steder om sommeren i 2050», skriver Meteorologisk institutt.