En fortvilet estisk vogntogsjåfør har nå stått tre døgn i Finnmark, ved den norske tollstasjonen ved Kivilompolo på grensen til Finland - fordi han ble stoppet med fem sommerdekk på hengeren.

Han ble ilagt kjøreforbud på stedet med beskjed om at fem av dekkene måtte byttes før han kunne kjøre videre i Norge.

- Vi stoppet ham onsdag klokka 17.00. Da vi forlot kontrollposten klokka 09.00  fredag sto han der fortsatt - uten fem dekk på hengeren. Han hadde ventet nesten to hele døgn på nye vinterdekk, sier seksjonsleder Jørn Simonsen i Statens vegvesen til Nordlys.

Samtidig som han er glad for at de for stoppet vogntog som er så dårlkig skiodd for norske forhold, føler han litt med sjåføren som visstnok ventet på nye dekk som skulle komme nordover  fra ganske langt nede i Finland.

LES OGSÅ: Kjørte 18 mil med dødsfelle

LES OGSÅ: Her ser Vegvesenet dekkene bli bedre dag for dag

Kunne vært verre

- Han hadde heller ikke bombrikke, så han  endte opp med 12.000 kroner i gebyrer. Når det er sagt skal han være glad han ikke var på vei ut av Norge. Han skulle nemlig til finnmarkskysten og hente fisk. Hadde han blitt stoppet på vei og blitt stående i to døgn med fersk fisk om bord, hadde det vel blitt enda dyrere, sier Simonsen megetsigende.

Kontrollen avdekket også en nordmann med nedslitte dekk på hengeren. Han ble ilagt kjøreforbud i oktober for det samme forholdet, men var altså på veien igjen nå uten at forholdet var utbedret.

Avskiltet

- Dekkene var så dårlige  så corden var kommet frem.

Hengeren ble avskiltet på stedet.

Det ble skrevet totalt 34 gebyrer på manglende vinterdekk og/eller dekk med for liten mønsterdybde, dette fordelt på 11 kjøretøy, 7 norske kjøretøy og 4 utenlandske kjøretøy.

Totalt seks vogntog ble nektet videre kjøring. Dette fordi de kjørte på sommerdekk, eller at de kjørte på nedslitte dekk. Fem av disse snudde tilbake til Finland, det var et norsk og fem utenlandske.

- Vi ser at det fortsatt er for mange som kjører med sommerdekk, og at det er noen som velger å kjøre med slitte dekk. Dette er bekymringsfullt da det handler om trafikksikkerheten på vegene. Dette er noe som vi kommer til og ha fokus på videre utover vinteren, sier Stein-Kristian Berg i Statens vegvesen i en pressemelding.

Det ble også skrevet 3 gebyrer for manglende dokumenter.

Tollfangst

Og som ikke det var nok, ble en privatbil stoppet av tollen. I den litauiskregistrerte bilen fikk tollerne fangst i form av en halv liter 80 prosent brennevin, 4,4 liter brennevin under 60 prosent, 44,34 liter øl, 3320 stykker sigaretter og 19,95 kilo kjøtt.  De to i bilen blir politianmeldt.