- Det er veldig fint å være her, det er virkelig flott. Jeg gleder meg over å ha fått invitasjon til dette, sier hun.

For tredje gang ble nesten 200 av Kirkens Bymisjon sine brukere, frivillige og ansatte invitert på en uforglemmelig kveld på Hurtigruta rundt Tromsøya. 

De fikk servert tradisjonell julemat og dessert. Julenissen tittet også innom med gaver, til stor glede for alle barna om bord.

Mye alene

Evgenia kommer fra Polen og er bruker hos Kirkens Bymisjon. For anledningen har hun pyntet seg i en vakker hvit kjole.

- Jeg er ellers mye alene, så jeg er glad for heller å kunne være her og feste, så slipper jeg å sitte hjemme alene. Jeg er mor, og synes det er vanskelig å være uten barna mine og uten venner. De jeg har er Kirkens Bymisjon, sier Evgenia.

Men livet har ikke alltid vært like enkelt for Evgenia. I 2008 og 2013 bodde hun på gata i Tromsø, hele året. Men hun har fått hjelp. Til slutt ordnet det seg med bolig, takket være hjelp og samarbeid fra Kirkens Bymisjon og kommunen.

- Godt menneske

- En ting vi har lært av Evgenia er utholdenhet. Vi ser hvordan hun har tålt masse og bare stått i det, det finnes ikke noe bedre eksempel på dette enn henne, forteller Ann Karina og Tormod Eilertsen Sletvold.

- Ann Karina er et veldig godt menneske, og en veldig god sjef for bymisjonen. Jeg setter veldig pris på Tormod også, jeg er så glad for å ha et vennskap med disse to. Jeg blir glad når jeg kommer på Kirkens Bymisjon, utdyper Evgenia.

Marit Finnanger, konserndirektør i Hurtigruta i personal- og organisasjonsutvikling, snakker varmt om arrangementet og sier at det er en fantastisk opplevelse å gi bort. Det er et initiativ fra stiftelsen Hurtigruten Foundation som ønsker å støtte lokale grasrotinitiativ som kan utgjøre en positiv forskjell der de seiler og opererer.

- Fantastiske tilbakemeldinger

- Dette er en del av samfunnsansvaret Hurtigruten har som bedrift. Vi får fantastiske tilbakemeldinger fra brukerne av denne kvelden. Effekten varer nesten i et år, de snakker masse om det og gleder seg veldig lenge. Det er så mange flotte og unike mennesker som er representert her, jeg er stolt og glad for å kunne gjøre dette, sier Finnanger.

 

Alle som bidrar til dette arrangementet gjør det på frivillig basis og bruker deler av fritiden sin på det. Det har til og med kommet folk helt fra Oslo for å kunne være med.

- Vi gjør jo generelt mye arbeid som gir mening, men dette er en annen dimensjon. Det blir en slags belønning og inspirasjon for våre ansatte å kunne være med. De som ikke har muligheten til å bidra synes det er veldig trist. Internt i Hurtigruta er dette blitt et arrangement som de ansatte gleder seg veldig til, og det er gledelig å kunne knytte sjø og land sammen på denne måten, forteller Finnanger.

Fra Syria

Sabah kommer fra Aleppo i Syria. Hun kom til Norge for nesten to og et halvt år siden, og i dag er hun på Hurtigruten med hele familien- egne barn, mann, nieser, svigersøster, svigermor, svigerfar og ikke minst en nabo.

I Tromsø går hun på skole for å kunne studere, har to barn og lever ellers et ganske vanlig liv. Norsk har hun absolutt mestret. Sabah har ikke vært på Hurtigruten før, men svigersøster og svigermor har deltatt på dette arrangementet tidligere.

 

- Det er veldig fint å være her, og ikke minst gøy. Jeg har fått møte mange forskjellige folk og hatt det veldig artig med dem. Også er det jo særlig fint å være på hurtigruta om kvelden, forteller Sabah.

- Vi blir så glade av å være her, julenissen kom! Og det var så mye mat, skyter Sabahs niese Sima, inn.

- Jeg kan også arabisk, forteller Sabahs sønn stolt, før han gledelig deler den ene godteposen sin som han hadde fått av julenissen.

Hele turen rundt Tromsøya var preget av god stemning, både blant de ansatte, frivillige og brukerne. Barna som var med var kanskje i ekstra godt humør, de fikk både spise julemat og forsyne seg dessertbufféen, og ikke minst møte julenissen. Terskelen var lav for å skaffe seg nye venner og leke sisten i ullbukse. Kvelden var generelt preget av mye glede og takknemlighet fra alle kanter.

Veldig fornøyd

Sigmund Lindgård som er styreleder i Kirkens Bymisjon, er veldig fornøyd med kvelden.

- Vi når ut til mange brukere, og særlig kvinnene på Demokratiskolen (tidligere Kvinneloftet) som har fått ta med seg hele familien sin. Det handler om å gi bort noe som man vet blir så godt tatt i mot, vi vet hva mange av disse kommer fra hjemme, forteller Lindgård.

Bildeserie

Bymisjonen på Hurtigruta

 

Ann Karina Sogge er daglig leder på Kirkens bymisjon i Tromsø og jobber tett på brukerne som benytter seg av bymisjonen. Denne gangen ville de at kvinnene på Demokratiskolen skulle få ta med seg familiene sine på Hurtigruta for en kveld.

- På Demokratiskolen møter vi kvinner fra hele verden som ønsker å komme seg ut av huset for å sosialisere seg, ha hobbyer, gå på skole og lære norsk. Mange av disse kommer fra andre land og har gått igjennom en lang reise. Disse trenger at ting normaliserer seg. Vi har noen språkutfordringer, men vi må bare stå i det, utdyper Sogge.