– Det jeg har blitt fortalt, er at det er flere senger på store rom. Det er veldig kaldt om natta. Jeg snakket i går med de tre som klarte å rømme fra Vestleiren og som har fått kirkeasyl. Det første de sa til meg var at endelig er det varmt. Endelig har vi det litt varmt, sier NOAS-rådgiver Marek Linha til NTB fredag.

Slo av internett

Linha forklarer til NTB at internett i leiren ikke har fungert den siste tiden.

– Det ble slått av for to dager siden. Noen har ikke penger lenger på telefonen, og det blir vanskelig for noen å kommunisere med advokater og å sende inn dokumentasjon også videre.

Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark innrømmer at de slo av wifi-internettet for at flyktningene i Vestleiren ikke skulle rømme, men bekrefter fredag kveld at internettet er tilbake.

– Vi måtte få kontroll på situasjonen. Det var en situasjon hvor vi fikk inntrykk av at de forsøkte å unndra seg retur av et lovlig fattet vedtak. Med internett hadde de mulighet for å kontakte de som skulle hjelpe dem, sier PUs prosjektleder i Finnmark, Tor Espen Haga til NTB.

Avviser matnekt

NTB får også bekreftet at matregimet inne i leiren er det samme som da Vestleiren var Ankomstsenter Finnmark. Da skulle nyankomne asylsøkere maksimalt oppholde seg i to døgn i leiren. De skulle ikke få varm mat under oppholdet. De ble også pålagt strenge tidsfrister for når de måtte få i seg mat, og hvis de ikke var innenfor det korrekte tidspunktet ble de nektet mat.

Haga avviser at dette er tilfellet.

– Vi nekter ingen mat. Alle får mat, og alle skal få mat, sier han til NTB.

30 minusgrader

NTB har vært i kontakt med en syrisk trebarnsfamilie, der moren fortalte om at hun og barna frøs. Det hadde heller ikke vært mulig å dusje inne i Vestleiren, fordi vannet var så kaldt.

Ifølge mottaksleder Kent Richard Witzøe i HERO, er det satt inn ekstra varmeovner i rommene i leiren.

– Det har jo vært over 30 minusgrader ute. Det er satt ut mange ekstra ovner, i tillegg til oppvarming som er fra før. Så det skal ikke være kaldt. Jeg kan tenkte meg at det er rundt 20 grader om natta, sier Witzøe. (©NTB)