Politiet utelukker ikke aksjon mot kirkeasylanter i Kirkenes

Kirkenes, 20160121.
De tre asylsøkerne som tok seg inn til Kirkenes kirke torsdag blir av menighetsrådet betraktet som kirkeasylanter og får bli i kirken inntil videre.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Kirkenes, 20160121. De tre asylsøkerne som tok seg inn til Kirkenes kirke torsdag blir av menighetsrådet betraktet som kirkeasylanter og får bli i kirken inntil videre. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Politimester Ellen Kathrine Hætta i Finnmark politidistrikt vil ikke avvise at det kan bli aktuelt å ta seg inn i Kirkenes kirke hvis flere asylsøkere søker tilflukt.

DEL

Prøv Nordlys + for 1,- første måned. Trykk her

- Det kan godt hende politiet vil gå inn i kirken etter hvert, sier Ellen Kathrine Hætta til Klassekampen, men hun legger til at det ikke er et problem på det nåværende tidspunkt fordi det er snakk om et fåtall personer.

Flere asylsøkere rømte fra mottakssenteret i Finnmark da det ble kjent at Politiets utlendingstjeneste (PU) planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem – to menn og en gravid kvinne – kom seg til Kirkenes kirke.

– De er selvfølgelig preget av situasjonen. Det vi har gjort er at vi har gitt dem seng, madrasser, sengetøy og mat foreløpig, sier Wenche Jessen Dervola, Kirkeverge i Sør-Varanger menighetsråd, til NRK fredag kveld.

– Hvis det blir mange flere som går i kirkeasyl, kan det bli aktuelt for politiet å gripe inn, sier politimester Hætta til Klassekampen.

Ankomstsenter Finnmark

Politiets utlendingsenhet (PU) pågrep fredag 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes, noe som betyr at disse ikke får forlate senteret. De må sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates innen tre døgn.

Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er situasjonen for asylsøkerne på senteret utfordrende.

– Det jeg har blitt fortalt, er at det er flere senger på store rom. Det er veldig kaldt om natta, sier NOAS-rådgiver Marek Linha til NTB fredag.

Linha forklarer til NTB at internett i leiren ikke har fungert den siste tiden.

– Det ble slått av for to dager siden. Noen har ikke penger lenger på telefonen, og det blir vanskelig for noen å kommunisere med advokater og å sende inn dokumentasjon også videre.

Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark innrømmer at de slo av wifi-internettet for at flyktningene i Vestleiren ikke skulle rømme, men bekrefter fredag kveld at internettet er tilbake.

– Vi måtte få kontroll på situasjonen. Det var en situasjon hvor vi fikk inntrykk av at de forsøkte å unndra seg retur av et lovlig fattet vedtak. Med internett hadde de mulighet for å kontakte de som skulle hjelpe dem, sier PUs prosjektleder i Finnmark, Tor Espen Haga til NTB.

Artikkeltags