Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø-kjendisene om Ema-nedleggelsen: - Den har liksom alltid vært der

Artikkelen er over 4 år gammel

Skoleboller, videokassetter og Eva på Ema. Slik husker mange storkiosken på toppen av Kongsbakken.

Ema åpnet i 1960 og har holdt stand gjennom flere tiår. Nå er det over. Nå skal den stenge.

- Ema er en institusjon i Tromsø og spesielt for oss som vokste opp i sentrum og på Sørøya, sier Knut Are Mortensen, kommunikasjonssjef i Troms fylkeskommune.

Han gikk på Kongsbakken videregående skole og som så mange andre elever vandret han nesten hver dag de få meterne fra skolebygget og bort til kiosken.

- Vi hadde rimelig dårlig tilbud i kantinen, og da ble det ofte til at vi kjøpte oss skoleboller på Ema.

Sentimentalt

Spesielt husker han dama som satt bak kassa. De kalte henne ofte Eva på Ema, men hun het egentlig Eva Kristoffersen.  Hun tok godt vare på alle elevene som kom innom.

- Hun var kanskje Tromsøs blideste menneske. Eva var rett og slett herlig og fikk oss til å føle oss hjemme.

Han forteller at da han var ung var det mange små nærbutikker og kiosker i Tromsø. Etter hvert la de ned, en etter en. Til slutt var det nesten bare Ema igjen.

- Man blir litt sentimental når man tenker på Ema. Det er spesielt minnene fra gymnastiden og Eva i kassa som sitter igjen.

«Ema 100»

Det var Einar og Marie Lium som bygget Ema på 1960-tallet.

De drev kiosken i mange år og i 1966 utvidet de til butikk. Navnet Ema kommer også fra de to, og er satt sammen av deres fornavn.

Det er spesielt mange Kongsbakken-elever som har gode minner knyttet til storkiosken. Blant dem er skuespiller ved Hålogaland Teater, Kristian Figenschow.  

- Om jeg har hatt et forhold til Ema? Så til de grader. Vi pleide å kalle butikken Ema 100, som et ordspill til Rema 1000. Ema var butikken som var åpen da alle andre var stengt, sier han til Nordlys.

Han synes det er rart å tenke på at kiosken ikke lenger vil bestå.

- Ema har liksom alltid vært der. Dessverre ser det nå ut til at den ikke har tålt tidens tann.

Holdt stand lenge

Da Marie og Einar Lium døde i 1981, tok Per og Linda Lium over driften. Fra 1981 var det de som eide Ema. I 1989 begynte Oddgeir Søreng, som er butikksjef i dag, å leie bygget av dem. I 2001 kjøpte han butikken og har drevet den frem til nå.

Det har vært en rekke forskjellige folk bak kassen opp gjennom årene, både ungdommer og voksne. 

Torgeir Knag Fylkesnes husker mange av dem. Han har i tre perioder i livet sitt bodd i nærheten av kiosken. En stund bodde han rett over gaten.  Fylkesnes synes det er trist de nå legger ned.

- Jeg har stor sans for lokalbutikker. Det er flott å kunne kjøpe det man trenger uten å kjøre. Dessverre er jo utviklingen nå at lokalbutikkene forsvinner en etter en. Ema har holdt stand lenge.

Også han husker godt den blide kvinnen bak kassen.

- Vi visste jo at hun het Eva, men vi kalte henne ofte bare «Ema».

Kommentarer til denne saken