Hvad gør vi nu, lille du? Danmark er blitt en nasjonalskald fattigere etter at Kim Larsen døde søndag morgen. Hele landet er i sorg.

«På vegne av Larsen-familien vil jeg med stor sorg meddele at Kim Larsen sovnet stille inn i morges, etter lengre tids sykdom», het det i meldingen som Kim Larsens manager Jørn Jeppesen la ut på Facebook søndag formiddag. Kim Larsen ble 72 år gammel.

Sangeren, gitaristen, låtskriveren og skuespilleren hadde i lengre tid kjempet mot prostatakreft. Han var omgitt av sin kone og seks barn da han døde, ifølge meldingen på Facebook. Bisettelsen vil finne sted i absolutt stillhet og være helt privat, heter det videre.

Nyheten havnet rask på forsiden i danske nyhetsmedier. Flere aviser har opprettet minneprotokoll, mens Danmarks radio har laget en egen minnesending til ære for den folkekjære artisten.

Gasolin

Kim Melius Flyvholm Larsen ble født i København, der han vokste opp. Etter en kort lærerkarriere ble han frontfigur i rockebandet Gasolin, som hadde sin storhetstid i hele Skandinavia på 1970-tallet. Bandet slo igjennom med sanger som «Hvad gør vi nu, lille du?», «Efter endnu en dag» og hiten «This Is My Life».

Etter at Gasolin ble oppløst i 1978, fortsatte Kim Larsen som både som soloartist og sanger og gitarist i flere andre band, senest i rockegruppa Kim Larsen & Kjukken. I flere tiår var han blant de mest populære artistene i Danmark og solgte millioner av plater.

Solo-albumet «Midt om natten» (1983) skal være det mest solgte i Danmark gjennom tidene.

– Med Kim Larsen har generasjoners stemme stilnet, skriver musikkjournalist Carsten Holm i en nekrolog.

Populær i Norge

Den danske trubaduren var også avholdt blant nordmenn. I sommer skulle han ha holdt sju konserter i Norge, men ble nødt til å avlyse på grunn av helsa.

«Farvel», skriver den norske radiopersonligheten Finn Bjelke på Twitter, der også forfatteren Tom Egeland minnes Kim Larsen med ordene «This was your life».

Larsen fikk kreftdiagnosen like etter årsskiftet og måtte da avlyse en rekke utsolgte konserter i Danmark. Men så sent som i august holdt Kim Larsen & Kjukken flere konserter i Danmark, og i slutten av august varslet bandet at de skulle i studio og jobbe med Larsens nye sanger. (NTB)