Finske tollmyndigheter snudde sist fredag sin praksis om midlertidig import av kjøretøy.

Regel-praksisen som blant annet ville straffet norske camping- og skuterturister i Kilpisjärvi knallhardt med blant annet krav om sikkerhet for snøskutere. Dette bortfaller nå.

I et skriv fra finnene datert 11. september står det blant annet at "reisende som ankommer fra land utenfor EU, behøver nå som regel, ikke å levere en skrifltlig tolldeklarasjon eller stiller sikkerhet  for et transportmiddel de fører inn i landet på for eksempel en tilhenger".

Dette var en av stridens kjerner da reglene skilte mellom aktiv og passiv transport.  Passiv transport, som snøskutere og ATV,  skulle skattelegges.

LES OGSÅ: Norske skuterturister får finsk tollsjokk

I oppklaringen fra finnene nevner de nå både snøskutere, ATV-er, vannskutere og motorbåter som transportmidler som fritas.

Ifølge skrivet skal man bruke kun bruke en tollblankett når man ankommer tollen. Det skal komme ytterligere informasjon denne uka. Dette kan blant annet bety nærmere informasjon om hva finnene akter å gjøre med campingvognene. For den biten omhandler skrivet ikke. Per definisjon skal campingvognene tilbake over grensa ved endt helg.

Nordlys har ikke lyktes med å få tak i finske tollmyndigheter for kommentarer.