Gå til sidens hovedinnhold

– Det nye sluttspillforslaget er rett og slett sinnssykt!

Artikkelen er over 6 år gammel

Storm-trener Kenneth Webb mener forbundet ødelegger sjansene for å gjøre basketball attraktivt i Norge.

Tromsø Storm-trener Kenneth Webb har vært en langvarig kritiker av Final Four-sluttspillet i BLNO, der de fire beste lagene i grunnserien kjemper om kongepokalen i løpet av semifinale og sluttspillfinale over to dager.

Han er enda mer kritisk til planene om å innføre kvartfinaler i sluttspillet neste sesong.

I et forslag som skal ut på høring i klubbene nå, og avgjøres før 1.mars, er planen er at det skal gjennomføres kvartfinaler uken før sluttspillet, med de fire beste lagene i hjemmekamper mot lagene fra femte- til åttendeplass, i en overgangsfase tilbake til vanlig sluttspill.

– Det er rett og slett sinnssykt! Jeg forstår virkelig ikke konseptet med det, sier Kenneth Webb til Nordlys.

– Kårer ingen verdig seriemester

Webb mener BLNO-sluttspillet, slik det avgjøres i dag, ikke kårer en rettferdig seriemester. Og mener tankene om neste års gjennomføring er enda verre, selv om ligaen neste år skulle vokse til elleve-tolv lag fra dagens åtte.

– Hva er vitsen med å spille seriekamper da? Med all respekt, de nye lagene vil trenge ett år eller to før de finner rytmen på øverste nivå. Alt vil handle om å være blant de åtte beste. For alt avgjøres i løpet av noen få uker, ikke gjennom en hel sesong, sier Storm-treneren.

– Jeg sa på spøk til mine Storm-kolleger at vi skal vente med å hente amerikanske spillere til desember neste år, ikke i august, som vi bruker. Sånn sett sparer vi penger og kan gi norske spillere mer spilletid og erfaring. Så bruker vi like mye på å hente enda bedre utlendinger i en kort periode, for å prøve å vinne sluttspillet. Det er garantert noen som kommer til å prøve på det, sier Webb.

Seriesekretær Eivind S. Jensen i BLNO mener utfallet vil slå motsatt ut.

– Slik situasjonen er i dag er de fire sluttspillplassene avklart. Dermed blir ikke betydningen av de siste kampene så stor, hverken i topp eller bunn. Med åtte lag i sluttspill vil det bli enda viktigere å posisjonere seg for hjemmebanefordel i en kvartfinale. Spesielt for Storm, som er statistisk mye bedre hjemme enn borte, sier Jensen.

Kenneth Webb mener BLNO-sluttspillet er i ferd med å bli en dårlig saus av seriemesterskap og cupspill.

– Det er ingen god måte å kåre en verdig vinner på. Cupspill åpner for tilfeldigheter, som da TIL tapte cupfinalen mot Hødd. Vi spiller allerede for få viktige kamper i Norge. Hvem vil at et seriespill skal avgjøres med samme tilfeldigheter, spør Webb.

– Spiller man sluttspill med kamper best av tre eller fem, så styrker det mulighetene for en rettferdig vinner.

Eivind S. Jensen er ikke uenig i Webbs synspunkt.

– Men begrunnelsen for at vi gikk bort fra normalt sluttspill er økonomi i de andre klubbene. Alle klubber, unntatt finalelagene og Tromsø Storm, tapte penger på den gamle sluttspillformen. Det ble for dyrt. Og vi er ikke der i dag at vi kan arrangere sluttspill slik vi gjorde før, sier Jensen.

Forstår ikke Tromsø-vraking

Kenneth Webb reagerer også på at Tromsø Storm ikke får arrangere de store basketballarrangementene neste sesong. Klubben søkte om å få arrangere sluttspillhelgen, åpningshelgen, samt U19-NM. Storm fikk kun det siste punktet.

– Jeg mener ingen disrespekt overfor de andre klubbene, de gjør sitt beste ut i fra sine ressurser, men Final Four-arrangementet vi hadde i Tromsø i 2012/13-sesongen var langt, langt bedre enn det noen andre har klart å gjennomføre. Vi blir kåret til beste arrangør hvert eneste år, og trekker som eneste lag mange tilskuere til hver eneste kamp. Når man skal promotere basketball, som allerede sliter i nasjonal sammenheng, hvorfor ikke gjøre det i byen der sporten står sterkest, sier Kenneth Webb.

– Tromsø Storm og Tromsø som by har vist at vi kan arrangere store idrettsarrangementer. Hvis NBBF vil utvikle norsk basketball, og forhåpentligvis gjøre det mer attraktivt for publikum og sponsorer, burde de legge hvert eneste Final Four-sluttspill til Tromsø, til den dagen man får et normalt sluttspill igjen, over flere kamper, sier Webb.

Eivind S. Jensen i BLNO henviser igjen til økonomi for valget av arrangør.

– Det er ingen tvil om at Tromsø er gode til å arrangere, og de fleste klubbene har mye å lære av Storm. Men så lenge det er styrevedtak om å arrangere sluttspillet for damer og herrer på samme sted, så blir det vanskelig å velge Tromsø, så lenge syv av åtte deltakende lag er tilreisende langveisfra. I tillegg når det etter planen skal arrangeres kvartfinaler neste år. Da vet man ikke om man spiller Final Four-sluttspill før ei uke i forveien. Da blir billetter enda dyrere, sier Jensen.

Kenneth Webb mener BLNO er i ferd med å spare seg til et ødelagt konsept.

– Ja, det koster litt mer, men det vil gi avkastning på lengre sikt. Hvis vi bare skal kutte kostnader og gjøre besparelser, så har vi ikke noe produkt å selge snart, sier Kenneth Webb.

Kommentarer til denne saken