Litt småkjølig, men det går greit, sier Gaup som bor ved Kautokeinoelva på Økseidet sørt for Kautokeino. Ved 16-tida onsdag var det bare 1,8 grader igjen til femtitallet. Han håper det snur før milepælen blir nådd.

- Akkurat nå er jeg i kjelleren og setter på litt varme slik at poteten ikke skal fryse. Her nede er det nå akkurat 0 grader, sier Gaup.

Kulda legger en demper på aktiviteten hos både rein og folk.

- Det er heldigvis slik at reinen holder seg veldig i ro når det blir så kaldt. Dermed trenger man ikke kjøre så mye for å ha kontroll. Noen er imidlertid alltid ute, sier reineieren.

Moderne kjøretøyer har også en tendens til å krangle når gradestokken nærmer seg 50.

- Skal man få start på skuteren må man nesten legge en presenning over og varme den opp med en vifteovn. Starter den er den uansett veldig stiv og uhandterlig. Oljen blir veldig seig i slik kulde, forteller Gaup.

I formiddag var det bare én av familiens tre biler som startet, sønnens gamle Toyota.

Moderne biler duger ikke når det blir så kaldt. Elektronikken svikter. Vi prøvde med en ganske ny bil, men den bare blinket og tutet, forteller Peer.

Enkelte moderne innretninger er imidlertid overlegne i kulda.

- Jeg har to snøskutersleder stående ute ved lavvoen. En er en klassisk utgave i tre, den andre har jeg laget selv av plast fra ei oppdrettsmerd. Da jeg skulle flytte dem i formiddag knaket det faretruende i tresleden, og jeg lot den stå. Plstsleden var imidlertid myk og fin i sammenligning, forteller Gaup.