Katteeier må ut med kjempebot: - Yess! Dette viser at det vi gjør har en verdi

DÅRLIG FORFATNING: Slik så to av de fire kattungene ute etter at de hadde kommet seg til hektene igjen. - Da de ble funnet var de i elendig forfatning, sier Victoria Berglund, som tok seg av kattefamilien.

DÅRLIG FORFATNING: Slik så to av de fire kattungene ute etter at de hadde kommet seg til hektene igjen. - Da de ble funnet var de i elendig forfatning, sier Victoria Berglund, som tok seg av kattefamilien. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I juni i fjor valgte en kvinne å flytte fra Lenvik i Troms. Men med seg på flyttelasset tok hun ikke katta.

Den tok i stedet tilhold i fjøset til naboen.

- Naboen tok kontakt med Dyrebeskyttelsen, som igjen anmeldte saken til oss, sier politiadvokat Marie Lygre til Nordlys.

Politiet ga kvinnen et forenklet forelegg på ti tusen kroner, som hun nå har vedtatt.

I forelegget heter det også: - Da kvinnen ble gjort oppmerksom på forholdet av naboen, ba hun ham om å «spandere ei kule» på katta.

- Elendig tilstand

I mellomtiden ble katta mor til fire små nøster. Da Dyrebeskyttelsen ble koblet inn, spurte de Victoria Berglund om å ta vare på kattefamilien inntil videre. Veterinær ble også tilkalt.

- Jeg sa ja tvert. De var i elendig forvatning, nedpisset, nedbæsjet, utsultet, dehydrert og med sammenklistret pels. Da jeg så i hvordan tilstand de var i ble jeg både rasende og lei meg, forteller Berglund.

Kattungene var akkurat så gamle at du nylig hadde åpnet øynene da hun overtok dem. Kattemor var så opprørt at hun ikke klarte å ta ordentlig vare på ungene sine i starten.

- Jeg måtte sitte med kattungene inni genseren den første natta og våke over dem i tre døgn.  De var veldig redde, forteller Berglund til Nordlys.

Håper på preventiv effekt

Også Rita Kasbergsen ble sint da hun hørte om saken. Det var hun som anmeldte katteieren til politiet.

- Hvis man har dyr så må man ta ansvaret som følger med. Å forlate ei katt på denne måten går ikke an. Det kan skje at man ikke finner katta den dagen man skal flytte, men da gjøre avtaler med naboene, sier Kasbergsen.

FOSTERMOR: Victoria Berglund fikk pleid kattene til god helse igjen.

FOSTERMOR: Victoria Berglund fikk pleid kattene til god helse igjen. Foto:

Hun reagerer slik når Nordlys forteller om boten som katteeieren må betale:

- Yess! Det viser at det vi gjør har en verdi. Jeg ønsker ikke mennesker noe vondt, men man må ta vare på dyrene sine. Jeg håper dette er en oppvekker for folk, sier Kasbergsen.

Lavere aksept for vanskjøtsel

Politiadvokat Marie Lygre sier til Nordlys at boten ble satt relativt høyt av allmennprevantive hensyn.

- Det er en lav oppdagelsesrisiko for brudd på Dyrevelferdsloven. Når vi oppdager slike saker, taler prevantive hensyn for en streng straff, sier Lygre.

Hun forteller at politiet i Troms har fått flere slike saker på bordet de siste årene.

- Det er flere saker, og det tror jeg viser at den nye loven virker i tråd med hensikten. Det er blitt en bevissthet på at også dyr har en egenverdi og at de skal behandles med respekt. Aksepten for vanskjøtsel er ikke så stor som den var en gang i tiden, sier politiadvokaten.

- Ble forbasket

Det er et utbredt problem at folk forlater dyrene sine – og spesielt om sommeren. Gjengangeren er flytting og ferie.

- Da ender det mange katter og kaniner opp i kontainere, sier Gry Nyheim, som er leder for Dyrebeskyttelsen i Midt-Troms.

Hun husker godt saken fra i fjor sommer.

- Vi hadde mange saker inne, slik vi pleier å ha i ferieperioden. Men denne gjorde oss forbasket. Det er sjokkerende hvordan folk behandler dyr, sier Nyheim til Nordlys.

I dag har imidlertid kattemor og de fire ungene det bra. Mor har havnet hos en eldre kvinne i Bardu, mens kattungene er fordelt rundt til nye hjem.

Oppdatering: Etter at Nordlys publisert denne artikkelen har en bekjent av katteeieren tatt kontakt. Hun sier at katta ifølge eieren forsvant lenge før flyttingen.

- De trodde katta var død, og gjorde ikke mer med saken, sier vedkommende.

Nordlys har ikke lyktes å komme i kontakt med eieren.