Båten hadde sperret kaia i 16 måneder. Til slutt fikk kommunen nok

TAUET BORT: Kommunen tauet onsdag bort fiskebåten Lukas som har ligget ved allmenningkaia på Karlsøy siden februar i fjor. Den sistye fristen for fjerning ble ikke overholdt av eieren. Politiet var også på stedet.

TAUET BORT: Kommunen tauet onsdag bort fiskebåten Lukas som har ligget ved allmenningkaia på Karlsøy siden februar i fjor. Den sistye fristen for fjerning ble ikke overholdt av eieren. Politiet var også på stedet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I 15-16 måneder har en snaut 50 fots litauisk båt ligget i opplag ved allemenningskaia på Karlsøya og okkupert hele kaia. Onsdag gikk Karlsøy kommune med assistanse fra Troms politidistrikt til aksjon og fjernet båten.

- Vi ga eieren en frist til å fjerne båten. Den er ikke overholdt. Vi har hatt dialog med eierne helt siden februar om dette, og prøvd å få gjort noe, sier enhetsleder May-Jorunn Corneliussen i plan- og utviklingsenheten i Karlsøy kommune til Nordlys.

Til slutt fikk kommunen nok og onsdag morgen ble hjulene satt i gang for å fjerne båten.

Corneliussen sier at de sendte en siste frist til eierne av Karlsøy brygge tirsdag der de informerte om at båten måtte være borte innen klokka 08.00 dagen etter og at hvis ikke det ble etterkommet, ville kommunen fjerne båten.

- Du kan si at det var litt kort frist, men det var ikke den første fristen de har fått.

- Ikke min båt

Rolandas Zujevas som eier Karlsøy Brygge like ved den kommunale allmeneningskaia var mannen som fikk e-posten fra kommunen. Han sier til Nordlys at båten ikke er hans.

Han sier likevel at han kjenner eieren.

- Han visste ikke om aksjonen, og jeg synes det er et grovt overtramp, sier en sjokkert Zuvejas.

Han gjorde også kommunen kjent med i sitt svar på frist om flytting at han ikke er eieren av "Lukas".

LES OGSÅ: Båt i opplag blokkerte for ambulansebåten

Slept til Vannvåg

- Det hastet litt  nå, i og med at Karlsøyfestivalen er i gang. Det vi gjør nå er å slepe den til en flytebrygge i Vannvåg, sier Corneliussen.

Båten har vært litt av en verkebyll for innbyggerne på øya, og det kulminerte tidligere i år med at ambulansebåten måtte snu da den skulle hente  en alvorlig syk pasient, men kunne ikke legge til kaia fordi den var opptatt av den litauiske båten.

- Vi ga dem jo ordre om å forlate kaia, noe de har nektet å gjøre, og vi politianmeldte forholdet i februar. Siden da har vi hatt god dialog med politiet. Politiet fortalte blant annet at kaia var dårlig skiltet med retningslinjer. Så nå har vi fått satt opp skilt der for et par uker siden. Politiet sa også at de gjerne assisterte oss hvis vi ønsket å få båten fjernet og det har vi altså gjort i dag, sier Corneliussen, som sier at de har en rekke kommunale kaier i bygdene som det er viktig å holde åpen for allmenheten.

Operasjonsleder Gaute Hoff ved Troms politidistrikt bekrefter overfor Nordlys at de hadde en patrulje der ute tidligere onsdag.

- Vi fikk en henvendelse fra kommune. Denne saken har pågått over en tid og kommunen har gitt eier frist til å gjerne båten, noe som ikke er etterkommet. Og nå med Karlsøyfestivalen i gang og med mye folk der ute, er det viktig å kunne legge til kai der ute, sier Hoff.

Stein J. Ellysef Olsen som er leder i Karlsøya utviklingslag var selv til stede da båten ble fjernet.

- Egentlig trist

- Det er egentlig trist at så drastiske ting må gjøres, men når det er sagt, er det veldig bra at kommunen setter makt bak kravene. Denne saken har versert så lenge, vi har gjort så mange henvendelser om denne saken ute at det er skjedd noe, så sånn sett er vi glade i dag.

Nå kan  utviklingslaget endelig sette ut flytebrygga som det ikke har vært plass til heller.

Enhetsleder Corneliussen håper nå at båten holder seg borte.

Det ble en gledens dag for nabo Grete Hoel da "Lukas" forsvant fra kaia.

- Som naboer er vi veldig fornøyde. Nå kan turistene endelig legge til kai her.  Vi har hatt flotte seilbåter her ute som har måttet snu fordi de ikke har kunnet legge til.

Artikkeltags