- Kan ikke late som om jeg er lei meg for at det ikke blir flere filmer. "Glassdukkene" var ikke god nok

SØRGER IKKE: Forfatter av "Glassdukkene", Jorun Thørring, er ikke veldig lei seg for at det ikke blir flere filmer. Foto: Christine K. Hansen

SØRGER IKKE: Forfatter av "Glassdukkene", Jorun Thørring, er ikke veldig lei seg for at det ikke blir flere filmer. Foto: Christine K. Hansen

Artikkelen er over 5 år gammel

Tromsø-forfatteren sørger ikke akkurat over at det ser ut til at det ikke blir flere filmer.

DEL

Tirsdag kom nyheten om at den planlagte filmatiseringen av resten av Jorunn Thørrings krimtrilogi mye trolig blir lagt på is.

Den første filmen i trilogien, "Glassdukkene", fikk stor oppmerksomhet da den ble spilt inn i Tromsø i 2013, men da den kom på kino viste det seg at kinopublikummet ikke var like begeistret. For med et samlet besøkstall på litt over 17,000 var floppen et faktum - spesielt med tanke på at produsentene hadde håpet på et besøk på rundt 130,000.

Når det så viser seg at produsentene heller ikke har blitt innvilget etterhåndsstøtte, bekreftet produsent Thomas Backstrøm overfor Dagbladet at det så dårlig ut for videre filmatisering av trilogien.

LES MER: Kinoflopp kan stanse Tromsø-krim etter bare én film

Forfatter: - Riktig avgjørelse å stoppe der

Hovedrolleinnhaver Stig Henrik Hoff, som hadde blitt forespeilt å få spille i opp mot ni spillefilmer, mente det var utrolig trist at det ikke ser ut til å bli flere filmer.

Forfatteren av "Glassdukkene", Jorun Thørring, er derimot ikke helt enig med Hoff.

For hun var selv inne på Nordlys' Facebook-sider og kommenterte saken tirsdag. Da skrev hun følgende:

"Det er en riktig avgjørelse å stoppe der. Filmen hadde mange gode skuespillere, men plotet, dialogen, opprullingen, det var rett og slett ikke filmatisk godt nok. For meg som forfatter er det kun negativt dersom det lages dårlige filmatiseringer av bøkene. Og igjen konkluderer man: Bøker er som oftest best som bok, ikke på film."

- Kan ikke late som om jeg ble veldig lei meg

Overfor Nordlys bekrefter Thørring at hun ikke akkurat gråter over at det nå ser ut til at det ikke blir flere filmatiseringer med det første.

- Nå som dette først kommer opp, så kan man snakke fritt. Det er jo gjerne slik at når filmen kommer ut, så ønsker man å være lojal mot den og produsentene. Men siden dette nå kommer frem, så kan jeg jo ikke late som om jeg ble veldig lei meg.

Thørring forteller at hun i starten syntes det var både spennende og smigrende at man ville filmatisere bøkene hennes, og nevner også at hun tidligere hadde sagt nei til et annet tilbud om filmatisering da boka kom ut. Da hun sa ja til filmatisering denne gangen var det fordi hun hadde tiltro til produsentene.

Skuffet over produktet

- Som forfatter ønsker man jo at filmen skal leve opp til boka, og selv mener jeg jo at det er en bok som egner seg for filmatisering. Men det var skuffende at dette produktet ikke ble bedre, sier Thørring, og gir uttrykk for at hun mener at verken boka eller skuespillerne kom til sin rett i Nils Gaups filmatisering.

- Det filmatiske håndtverket er ikke godt nok i forhold til det jeg hadde forventet meg fra det mannskapet som sto bak filmen, sier Thørring, og trekker spesielt frem følgende elementer:

- Opprullingen var ikke god nok, ting skjedde for kjapt og skjematisk og man greide ikke å få til skikkelig spenning i avslutningen. Skuespillerne var gode, både de store navnene og de lokale som bidro, men de fikk for lite å spille på.

Ikke god reklame for Tromsø

Hun sier at hun er klar over at mange tromsøværinger var begeistret for filmen og for hvordan den viser frem Tromsø og landskapet rundt, men selv mener hun at filmen ikke var god nok reklame - verken for byen eller bøkene.

- Så da synes jeg at det er helt greit at det ikke blir flere filmer denne gangen. Men jeg håper at noen andre kunne tenke seg å filmatisere bøkene en gang i fremtiden - da gjerne for TV, sier hun.

Nordlys har forsøkt å kontakte regissør Nils Gaup for en kommentar, men uten å lykkes.