Kvaløya: Båt krasjet med hval og gikk rundt under forskningsprosjekt

BERGES OM BORD: Rib-en tilhørende UiT ble berget om bord i KV Heimdal etter uhellet hvor båten kjørte på en hval. To personer ble også reddet fra vannet av kystvaktskipet i Kaldfjorden. Foto: KV Heimdal

BERGES OM BORD: Rib-en tilhørende UiT ble berget om bord i KV Heimdal etter uhellet hvor båten kjørte på en hval. To personer ble også reddet fra vannet av kystvaktskipet i Kaldfjorden. Foto: KV Heimdal

Artikkelen er over 3 år gammel

Kystvakten reddet to personer etter at båten krasjet med et hval og gikk rundt.

DEL

Onsdag formiddag fikk politiet meldingen om at to personer havnet i vannet da en liten båt traff en hval og gikk rundt i Kaldfjorden. Kystvaktskipet «Heimdal» rykket til stedet og har berget de to i vannet.

- Vi fikk melding om ulykken klokken 12.40. En annen båt i området varslet Kystvakten, som kom og reddet dem, sier operasjonsleder Morten Augensen til Nordlys.

Satt på kjølen

Han forteller at det er snakk om to mannlige studenter. De skal ha sittet på kjølen da Kystvakten kom.

- Guttene ble tatt om bord i skipet og fikk en varm dusj. Det skal gå bra med dem, men den ene gutten har en kul i hodet. Begge blir tatt med til legevakten for en sjekk.

Augensen forteller at de ikke har fått melding om at hvalen var skadet. Politiet har ikke informasjon om hvorfor de to studentene var på båttur, men de antar at de skulle se på hvalene.

Båten som gikk rundt er en 12 fots rib, og Kystvakten har plukket den opp.

Merking av hval

UiT skriver i en pressemelding at den ene av dem som var i båten er student ved universitetet.

Uhellet skjedde mens studenten arbeidet med et forskningsprosjekt knyttet til fotoidentifisering og merking av hval.

 UiT skriver at de to involverte vil rutinemessig få tilsyn av helsepersonell. Det er heller ikke tegn til at hvalen er påført betydelige skader.

«Personene hadde påbudt og nødvendig sikkerhetsutstyr, og det er ingen tegn til at rutiner eller prosedyrer ikke er fulgt. Personene og båten er tatt hand om av Kystvakta.» skriver UiT

Satt på kjølen

Skipssjef Einar Andreassen på KV «Heimdal» forteller til Nordlys at de befant seg i Kaldfjorden i forbindelsen med fiskerikontroll, da de fikk beskjed om at rib-båten på 14-15 fot hadde gått rundt.

- De to mennene satt oppå kjølen av båten da vi kom. De var iført flytedrakter,opplyser Andreassen.

Han opplyser at de to studentene naturlig nok var sjokkert, men tilsynelatende uskadet da de ble plukket opp.

- De blir brakt til legevakta for en undersøkelse, sier kystvakt-kapteinen.

Det var ved 12-tiden at KV «Heimdal» fikk beskjed på VHF via en annen båt om hvalkollisjonen like sør for Fiskøya i Kaldfjorden.

Andreassen forteller at de to studentene trolig var der for å se på hval.

- Ut fra det de forteller hadde de ikke store farta. Det skal ikke skje, men slik jeg ser det var dette et hendelig uhell.

Artikkeltags