Fjellparti rører mer på seg enn før. Forskere tror klimaendringer er årsaken

Artikkelen er over 1 år gammel

Fjellpartiet Gámanjunni 3 beveger seg mer enn tidligere. – Fortsatt stigning i lufttemperaturen kan øke akselerasjonen mot en kollaps av det ustabile fjellpartiet, sier forsker Martina Böhme.

DEL

Fjellpartiet Gámanjunni 3 ligger i Manndalen i Kåfjord kommune i Troms. I 2016 ble fjellpartiet klassifisert som et høyrisikoobjekt og er nå ett av de fem ustabile fjellpartiene i Norge som beveger seg mest.

Forsker Martina Böhme ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) har nylig publisert en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Geology om fjellpartiet.  I studien kommer det blant annet frem at bevegelsene startet i en periode med høyere temperaturer for mellom 4300 og 6600 år siden.

– De siste hundre årene har vi sett tilsvarende endringer i klima, samtidig som vi ser at hastigheten på bevegelsene i dag er større enn gjennomsnittet over tid, sier Martina Böhme til Forskning.no

– Fortsatt stigning i lufttemperaturen kan øke akselerasjonen mot en kollaps av det ustabile fjellpartiet. Når vi vet hvilken skade fjellet kan gjøre om det faller ned, betegner vi nå Gámanjunni 3 som et høyrisiko-objekt, sier hun.

Den årlige sannsynligheten for et stort fjellskred fra Gámanjunni 3 er av NVE vurdert til å være større enn 1/100 pr. år, det vil si at sannsynligheten er mer enn 1 % for at det kan gå et skred hvert år.

NVE har en omfattende overvåkning av fjellet, med blant annet 9 GPS-mottakere, flere webkamera, bakkebasert radar, værstasjon og landingsplasser i felt for helikopter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken