Gå til sidens hovedinnhold

Dette får du ikke lenger på Kaffebønna: – De fleste applauderer valget

Artikkelen er over 2 år gammel

Kaffebønna kutter i eget plastforbruk og tar sugerør vekk fra hyllene.

En av byens kaffegiganter har tatt et ukontroversielt valg. Kaffebønna dropper nå å tilby plastsugerør ved sine serveringssteder.

- Det er flere meninger og årsaker bak det valget. Først og fremst er det jo av hensyn til miljløet, men personlig synes jeg også det er ganske teit å drikke kaffe fra sugerør, ler daglig leder Bjørn Helberg.

Ikke mer plast

Sugerøret dateres helt tilbake til Mesopotamia 3000 år før kristus. Fenomenet slo virkelig fart på slutten av 1800-tallet da britiske Marvin Stone fikk patent på oppfinnelsen som i løpet av de nesten tiårene utviklet seg til å bli det vi i dag kjenner som det moderne sugerøret av plast.

Sugerøret melder seg inn i rekken av produkter som bidrar til et av vår tids store miljøproblemer, nemlig plastforurensning. Det er estimert at det daglig brukes 500 millioner sugerør i USA alene.

Helberg anerkjenner at plastsugerørene var en stor del av kaféens plastforbruk. Nå ser de på mer miljøvennlige løsninger.

- Vi har kunder som fortsatt har et sterkt ønske om å bruke sugerør. Det vil ikke være umulig å spørre om det finnes et sugerør bak kaffebaren, enn så lenge. Vi jobber med å se på mer miljøvennlige alternativ slik som eksempelvis sugerør laget av papir, silikon eller andre nedbrytbare materialer, sier Helberg.

SE OGSÅ: Diskusjonen om plast eller papir er ikke så enkel som en kan tro

- Brukes unødvendig

Uansett vil bedriftens plastforbruk gå merkbart ned.

- Mange bruker sugerøret ganske unødvendig, for eksempel til å røre i kaffen. Vi har trepinner eller vanlige skjeer til slikt. 

Helberg er klar over at plastsugerør-forbudet bare er et lite steg i riktig retning for å bekjempe et problem hans egen industri har stor del i. Responsen er likevel overveldende positiv.

- Innlegget på vår egen Facebook-side har mange kommentarer med folk som sies de støtter avgjørelsen. En og annen er likevel misfornøyd, men jeg tror ikke dette tiltaket vil ha spesielt store konsekvenser for kundene våre. Mange kommer også med tips til hvordan vi kan bli enda mer miljøvennlige, sier han og legger til at de allerede i flere år har brukt poser av papir i stedenfor plast og rørepinner i tre.

Åpner nytt

Kaffebønna AS holder en stødig kurs oppover og åpner i juni sin femte kaféi byen.

- Vi er i full gang med å snekre og styre for å gjøre lokalet i den nye havnterminalen klar for åpning 22. juni. Det blir veldig bra, smiler Helberg.

SE OGSÅ: Satsingen i et av Tromsø sentrums minste lokaler, ble starten på en stor suksess

Kommentarer til denne saken